Συρρίκνωση μικρότερη απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί παρουσίασε η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Μειώθηκε κατά 8,8% η καταναλωτική δαπάνη. Πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ καταγράφηκε στο εμπορικό ισοζύγιο.
Συρρίκνωση μικρότερη απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί παρουσίασε η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία.
Συγκεκριμένα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, σε σταθερές τιμές 2005, μειώθηκε κατά 6,9% το τρίτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, έναντι μείωσης 7,2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του τρίτoυ τριμήνου (flash estimate) και είχε ανακοινωθεί στις 14 Νοεμβρίου 20121.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (στοιχεία μηνός Σεπτεμβρίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών 3oυ τριμήνου).
Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα προκύπτει πως η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 8,8% σε σχέση με το τρίτo τρίμηνο του 2011, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19,5%.
Εν τω μεταξύ, το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,5% σε σχέση με το τρίτo τρίμηνο του 2011. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5% και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 7,1%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 20,9%. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 22,4% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 14,9%.
Eurostat: Ρεκόρ ύφεσης στην Ελλάδα
Στις χθεσινές της εκτιμήσεις, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat ανέφερε πάντως πως η ύφεση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 7,2% το τρίτο τρίμηνο. Ακολουθούν η Πορτογαλία με μείωση του ΑΕΠ κατά 3,4%, η Ιταλία με 2,4%, η Κύπρος με 2,3% και η Ισπανία με 1,6%. Ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ εμφάνισαν μόνο δύο μικρές περιφερειακές χώρες, η Σλοβακία και η Εσθονία.
Συνολικά, με δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής εξέλιξης του ΑΕΠ, η Ευρωζώνη εισώλθε και επίσημα σε ύφεση, για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Την πρώτη ήταν το 2008, με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, από την οποία εξήλθε το τρίτο τρίμηνο του 2009.
Μάλιστα, για πρώτη φορά γίνεται έκδηλη η επιδείνωση της κατάστασης στις ισχυρές οικονομικά χώρες που έχουν και τη μέγιστη πιστοληπτική ικανότητα, οι οποίες δεν πλήττονται από εθνικές πολιτικές λιτότητες, αλλά από το «φρένο» στις εξαγωγές τους προς τον κοινοτικό Νότο.
Έτσι, σε ύφεση βρέθηκε η Φινλανδία και η Ολλανδία, ενώ σημαντική επιβράδυνση καταγράφεται στην Αυστρία και στη Γερμανία, όπου για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερη της ποσοστιαίας μονάδας.