Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012 16:37

Συνέχιση είσπραξης του τέλους από τη ΔΕΗ θα ζητήσει το ΥΠΟΙΚ

Τη συνέχιση της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών από τη ΔΕΗ. Όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας, μία πρώτη ένδειξη που έχει από τους νομικούς συμβούλους είναι ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου -που έκρινε παράνομη την είσπραξη μέσω ΔΕΗ- αφορά μόνο τους διαδίκους.

 

 

 

 

Τη συνέχιση της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών από τη ΔΕΗ. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, μία πρώτη ένδειξη που έχει από τους νομικούς συμβούλους είναι ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου (σ.σ.που έκρινε παράνομη την είσπραξη μέσω ΔΕΗ) http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2260719 , αφορά μόνο τους διαδίκους.

Επομένως, πρόσθεσε, η ΔΕΗ δεν πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το τέλος. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, έκανε γνωστό πως σχετική επιστολή θα σταλεί στη διοίκηση της ΔΕΗ.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Real FM, ανέφερε ακόμη πως τυχόν διακοπή είσπραξης του τέλους σημαίνει ότι τα έσοδα θα πάνε πίσω «και αν πάνε τόσο πολύ πίσω και έχουμε πρόβλημα, τότε θα αναγκαστούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, πολύ επώδυνα».

Επανέλαβε επίσης πως το Δημόσιο θα προχωρήσει άμεσα σε αναίρεση στον 'Αρειο Πάγο, ενώ επισήμανε πως σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι συνταγματική η είσπραξη του τέλους. Χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών είχε αποφασιστεί η υποβολή αίτησης αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Πρωτοδικείου, παράλληλα με προσφυγή στον 'Αρειο Πάγο.

Στο Πρωτοδικείο είχαν προσφύγει οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών. Όταν εκδόθηκε η απόφαση, οι δικηγόροι τους είχαν επισημάνει πως η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή, γεγονός που, όπως σημείωναν, σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα έπρεπε να σταματήσει να εισπράττει το τέλος, ακόμη και αν ασκούσε έφεση κατά της απόφασης, μέχρι να κριθεί εκ νέου το θέμα από τη Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται πως το Μάιο, το ΣτΕ είχε αποφανθεί πως είναι συνταγματική η επιβολή του τέλους ακινήτων, απαγορεύοντας ουσιαστικά όμως τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν πληρώνουν το «χαράτσι».