Στις αρχές του 2013 αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών, όπως έκανε γνωστό ο Γ. Μαυραγάνης.
Στις αρχές του 2013 αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών σε τράπεζες της Συνομοσπονδίας.
Αυτό έκανε γνωστό ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής δύο νομοσχεδίων με τα οποία τροποποιούνται υφιστάμενα πρωτόκολλα αποφυγής διμερούς φορολόγησης που έχουν υπογραφεί με το Βέλγιο και την Ελβετία.
Αν όλα πάνε καλά, στις αρχές του 2013 θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία με την Ελβετία, για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων, ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης, ωστόσο η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν αξιοποίησε τις υφιστάμενες συμβάσεις και πως οι τροποποιήσεις του πρωτοκόλλου με την Ελβετία, δεν βελτιώνουν το ιδιαίτερα περιορισμένο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών.
Μεγαλύτερες ήταν οι αντιδράσεις για συγκεκριμένη πρόβλεψη στο εν λόγω πρωτόκολλο, σύμφωνα με την οποία «τα συμβαλλόμενα κράτη δεν είναι ελεύθερα να επιδίδονται σε 'αλίευση αποδείξεων', ή να ζητούν πληροφορίες που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν σχετίζονται με τις φορολογικές υποθέσεις ενός συγκεκριμένου φορολογούμενου».
«Η σύμβαση με την Ελβετία αφορά μονάχα πρόσωπα και όχι off-shore εταιρείες ή ενδοομιλικές συναλλαγές», σημείωσε ο Δημήτρης Γάκης από το ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν είναι δυνατό να λέτε, πως τα μερίσματα των πολυεθνικών που θα επενδύουν απ' την Ελβετία στην Ελλάδα, δεν θα φορολογούνται πάνω από 5%. Τινάζετε στον αέρα τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, και λέτε πως το φυσικό πρόσωπο από την Ελβετία δεν μπορείτε να το φορολογήσετε πάνω από 7%», παρατήρησε με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, στον οποίο απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης.
«Με ειλικρινή χαρά ακούω από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ότι το 15% του φόρου επί των τραπεζικών καταθέσεων είναι υψηλό», παρενέβη ο κ. Βορίδης, επισημαίνοντας ότι οι συμβάσεις βασίζονται σε μοντέλο του ΟΟΣΑ και διευκολύνουν τη φορολογική σχέση μεταξύ των δύο κρατών.
«Το μοντέλο αυτό σύμβασης, αποτελεί εργαλείο προκειμένου να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις μεταξύ του επενδυτή και του κράτους υποδοχής», διευκρίνισε ο κ. Μαυραγάνης. «Στο σημερινό κόσμο», συμπλήρωσε, «εφόσον δεν έχεις υπογράψει τέτοιες συμβάσεις, δεν διευκολύνεις τις επενδύσεις. Και στους σημερινούς οικονομικούς κανόνες, ένα κράτος θα πρέπει να πολλαπλασιάζει τις συμβάσεις του, για να ανταλλάσσει πληροφορίες και να δημιουργεί σταθερό φορολογικό περιβάλλον».
Όσον για την επίμαχη διάταξη, ο υφυπουργός Οικονομικών εξήγησε πως αξιώνει απλώς, «πριν ζητήσεις πληροφορίες, να έχεις κάνει πρώτα τη δική σου προεργασία». Γι' αυτό, είπε, αναζητούμε τα εμβάσματα, κάνουμε διασταυρώσεις και έχουμε στείλει πάνω από 6.000 προσκλήσεις ελέγχου σε φυσικά πρόσωπα».
«Η συμφωνία με χαμηλή φορολόγηση μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι», προειδοποίησε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ). Με αυτές τις τροποποιήσεις η Ελβετία κερδίζει διαρκώς χρόνο - μαζί με τα κεφάλαια που φεύγουν, υποστήριξε και τόνισε ότι «θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε να επιστρέψει στην Ελλάδα το παράνομο χρήμα με φορολόγηση μικρότερη εκείνης της ελληνικής νομοθεσίας». Όπως είπε η κ. Ξηροτύρη, η Δημοκρατική Αριστερά διατηρεί επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, ενώ υπερψηφίζει το πρωτόκολλο με το Βέλγιο.
«Η διαδικασία για τις καταθέσεις στην Ελβετία είναι δρομολογημένη. Η κυβέρνηση μένει να εντείνει τις προσπάθειές της να φορολογήσει εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόγκας, γνωστοποιώντας ότι το κόμμα του υπερψηφίζει αμφότερα τα νομοσχέδια.
Με τη σειρά του ο Νότης Μαριάς δήλωσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπερψηφίζουν με επιφυλάξεις τη σύμβαση με το Βέλγιο, αλλά καταψηφίζουν το πρωτόκολλο με την Ελβετία, «που είναι στα μέτρα των φοροφυγάδων και της Ελβετίας που θέλει να παραμείνει φορολογικός παράδεισος».
Αποπροσανατολιστική χαρακτήρισε τη συζήτηση για τη φοροδιαφυγή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, καθώς, όπως σημείωσε, «μέχρι σήμερα, δεν έχει πιαστεί ούτε ένας που να έβγαλε έξω παρανόμως τα χρήματά του». «Η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή είναι η νόμιμη», υποστήριξε, «όλο το πλέγμα των φοροαπαλλαγών, που αφήνει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο».
Και τις δύο συμβάσεις καταψήφισε η Χρυσή Αυγή. «Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό, φέρνοντας μια σύμβαση με το Βέλγιο χωρίς κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον και αφήνοντας την Ελβετία ανέγγιχτη με ένα πρωτόκολλο φούσκα», σχολίασε ο βουλευτής της ΧΑ Ηλίας Παναγιώταρος.
Πηγή: ΑΜΠΕ