Την εκταμίευση συνολικού ποσού ύψους 49,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην έκτακτη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες. Την επόμενη εβδομάδα θα εκταμιευθούν τα πρώτα 34,3 δισ. ευρώ. Αντ. Σαμαράς: Νέα μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Γ. Στουρνάρας: Χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια.
Την εκταμίευση συνολικού ποσού 49,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην έκτακτη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, εδωσαν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 34,3 δισ. ευρώ, που θα δοθεί στην Ελλάδα την προσεχή βδομάδα, ενώ άλλα 14,8 δισ. θα εκταμιευθούν το πρώτο τρίμηνο του 2013 υπό την προυπόθεση της τήρησης των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς.
Η υπερ-δόση φτάνει, μάλιστα, τα 52,5 δισ. ευρώ μαζί με τα 3,4 δισ. ευρώ, που είναι η συνεισφορά του ΔΝΤ , και θα δοθεί μέχρι το Μάρτιο του 2013.
Από τα 34,3 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν την προσεχή βδομάδα, τα 16 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τα 7 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του κράτους και τα 11,3 δισ. ευρώ την επαναγορά του δημόσιου χρέους.
Τα επιπλέον 14,8 δισ. ευρώ θα δοθούν σε μικρότερες δόσεις εντός του πρώτου τρίμηνου του 2013, εκ των οποίων 7,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο για την ολοκλήρωση της ανεκεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Ολι Ρεν διευκρίνισαν ότι αυτά τα 14,8 δισ. θα δοθούν υπό την προϋπόθεση της τήρησης των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει στη σωστή τροχιά», επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιούνκερ. «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διάφορα μέτρα για να παραμείνει έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», πρόσθεσε.
Σημείωσε επίσης πως δεν είναι ακόμη σίγουρο αν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup έχει θέσει ως βασικό στόχο τον περιορισμό του χρέους στο 124% επί του το 2020.
Από την πλευρά του, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του φορολογικού, επισημαίνοντας ότι θα δούμε ορισμένες προσαρμογές μέχρι το τέλος του έτους. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία στο θέμα αυτό, είπε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι χωρίς μεταρρύθμιση του φορολογικού δεν πρόκειται να δοθούν οι υπόλοιπες δόσεις.
Αντ. Σαμαράς: Καινούρια μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Την ικανοποίησή του για την έγκριση της εκταμίευσης της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η σημερινή απόφαση του Eurogroup δείχνει ότι η αλληλεγγύη στην Ε.Ε. «είναι ζωντανή».
«Το Grexit πέθανε. Η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της. Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πήγαν χαμένες», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. «Σήμερα δεν είναι μόνο μια καινούργια μέρα για την Ελλάδα, είναι μια καινούργια μέρα για την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Αργότερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πολύ ικανοποιημένος και πρόσθεσε ότι η απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους από τώρα και στο εξής», πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Γ. Στουρνάρας: Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια
«Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup. «Το ταξίδι τώρα ξεκινά. Είναι (η απόφαση) περίπου ό,τι αναμέναμε, δεδομένου του κόστους της επαναγοράς» πρόσθεσε. «Πρέπει τώρα να υλοποιήσουμε πολλές αλλαγές, για το καλό της ελληνικής οικονομίας» τόνισε.
Χαιρετίζει η Λαγκάρντ την απόφαση του Eurogroup
Την απόφαση του Eurogroup να στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας για επαναφορά της οικονομίας της σε τροχιά χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Χαιρετίζω την απόφαση του Eurogroup να στηρίξει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ελλάδας και τις διαβεβαιώσεις για παροχή πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον χρειαστεί, και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές έλλειμμα το 2013», αναφέρει η ανακοίνωση.
« Τα βήματα αυτά θα διασφαλίσουν τη μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 124% επί του ΑΕΠ ως το 2020 και την υποχώρησή του σε βιώσιμα επίπεδα κάτω του 110% έως το 2022», εκτιμά η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύω να εισηγηθώ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης έκθεσης για το ελληνικό πρόγραμμα. Πιστεύω ότι η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο», καταλήγει η κ. Λαγκάρντ.