Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2002 00:01

Υπερβολικές ρευστοποιήσεις

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ και χθες οι πτωτικές τάσεις και οι ρευστοποιήσεις στη Wall Street, με την αγορά να δέχεται τις ίδιες πιέσεις που δεχόταν και τις προηγούμενες εβδομάδες. Aναλυτές αναφέρουν ότι οι ρευστοποιήσεις έχουν φθάσει πλέον σε υπερβολικά επίπεδα, όμως οι επενδυτές διστάζουν να επιστρέψουν στην αγορά, καθώς βλέπουν τα χαρτοφυλάκιά τους να συρρικνώνονται καθημερινά.

Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει τί θα επακολουθήσει στην αγορά. Ο δείκτης Dow Jones δέχθηκε έντονες πιέσεις από τον κολοσσό ΑΤ&Τ, μετά την ανακοίνωση ότι διογκώθηκαν οι ζημίες του στο δεύτερο τρίμηνο, λόγω εκτάκτων επιβαρύνσεων. Ο τεχνολογικός τομέας δέχθηκε πιέσεις από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Lucent Technology και της SBC Communications. Τελικά ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με απώλειες 82,24 μονάδων, ποσοστό 1,06%, φθάνοντας στις 7.702,34 μονάδες. Απώλειες 53,60 μονάδων, ποσοστό 4,18% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.229,05 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας - το Λονδίνο αποτέλεσε εξαίρεση κλείνοντας στα χαμηλότερα της εξαετίας - καθώς οι μετοχικές τιμές παρέμειναν υπό πίεση για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση αντανακλώντας την απογοήτευση που προκάλεσαν στην αγορά τα αποτελέσματα εταιρειών στους τομείς ασφαλειών και τεχνολογίας. Οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν χάσει περισσότερο από το 11% της αξίας τους το τελευταίο τριήμερο γεγονός που οδηγεί αρκετούς αναλυτές σε εκτιμήσεις για φθηνές αποτιμήσεις μετοχών και προτάσεις τοποθέτησης.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές τραπεζών βρίσκονταν σε δύσκολη θέση στον απόηχο της πτώχευσης που κήρυξε η WorldCom.

Επικεφαλής της πτώσης τέθηκε ξανά η μετοχή της ασφαλιστικής Aegon που έχει χάσει συνολικά το 30% της αξίας της δύο συνεδριάσεις, ενώ ακολούθησαν οι μετοχές των Prudential, HVB Group, Nokia και Ericsson.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,7% στις 875,4 μονάδες και βρίσκεται πλέον μόλις οκτώ μονάδες πάνω από τα χαμηλά του Ιουνίου 1997 την περίοδο της ασιατικής κρίσης, και πτώση 2,93%, αντίστοιχα. Ο κλαδικός δείκτης ασφαλειών έχασε το 5,6% της αξίας του.

Οι τομείς τεχνολογίας και ασφαλειών παρουσιάζουν τις χειρότερες επιδόσεις φέτος και ήδη βρίσκονται 53% και 47% κάτω από την αρχή του έτους, αντίστοιχα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ