Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2002 09:14

Σημαντική πτώση στο Χρηματιστήριο του Τόκυο

Μεγαλύτερη αναμένεται να είναι αστάθεια στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο υποχώρησε κατά 267,91 μονάδες, ποσοστό 2,62%, κλείνοντας στις 9.947,72 μονάδες.

Οι κλάδοι που εμφάνισαν τις μεγαλύτερες απώλειες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν οι μεταφορές δια της θαλασσίας οδού, πτώση σε ποσοστό 3,6%, οι φαρμακευτικές εταιρείες μείωση 2,6% και οι εταιρείες επενδύσεων μείωση κατά 2,2%.

Σημειώνεται ότι η μείωση των ιαπωνικών εξαγωγών κατά 3,9% τον Ιούνιο έναντι του Μαϊου, για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, επηρέασαν αρνητικά την πορεία του Χρηματιστηρίου και τις μετοχές της Sony Corp. οι οποίες υποχώρησαν σε ποσοστό 1,9%, της Canon κατά 3,2% και της Τoyota κατά 1,4%.

Οι κλάδοι που κινήθηκαν ανοδικά ήταν των ελαστικών με αύξηση 1% και των εταιρειών με πετρελαιοειδή κατά 0,8%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 301 εκατ. δολ. ΗΠΑ και όγκος σε 2,9 δισ. μετοχές.

Οι τραπεζικές μετοχές έδειξαν σταθεροποίηση και όγκος συναλλαγών των μετοχών υψηλής τεχνολογίας ήταν χαμηλός.

Η Daiichi Pharm, έχασε ποσοστό 7,7%, μετά τον θάνατο 17 ανθρώπων που πιθανολογείται ότι έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση σκευάσματος της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών αυτήν την εβδομάδα βρίσκεται στις εταιρείες Fujitsu, NEC και Sony, καθώς αυτήν την εβδομάδα θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους.

Tέλος, τo ιαπωνικό γιέν σήμερα το πρωϊ και συγκεκριμένα στις 10 παρά τέταρτο ώρα Ελλάδος, βρισκόταν στα 117,20 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.