Αισιοδοξία για εμφανή μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος εντός του 2013 υπάρχει στην κυβέρνηση, που θέτει ως προτεραιτότητα την άρση των επιχειρηματικών εμποδίων. Συνάντηση Αντώνη Σαμαρά με εκπροσώπους πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Προσέλκυση επενδύσεων με άρση των επιχειρηματικών εμποδίων είναι το επόμενο στοίχημα για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί πλέον η διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού καθεστώτος, ώστε να υπάρξει εμφανής αλλαγή κλίματος εντός του 2013.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε το πρωί με εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Οπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Δίνοντας έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το τοπίο στη χώρα με το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο, ενώ επισήμανε ότι προχωρούν και οι παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, διεμήνυσε επίσης πως οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να εντείνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα προτείνοντάς τους την παραγωγή και νέων προιόντων στη χώρα μας.
Όπως είπε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, από την πλευρά των επιχειρηματιών ζητήθηκε διευκόλυνση στο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται.
Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί και αίρει τα εμπόδια που υπάρχουν στην επιχειρηματικότητα, δίνοντας βάση κυρίως στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας.
Εκτίμησε ότι η δραστηριοποίηση που αναμένει η κυβέρνηση στον τομέα των επενδύσεων θα έρθει άμεσα και συνέχισε: «Ξεφύγαμε από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας, περιμένουμε ανάπτυξη». «Η Ελλάδα χρειάζεται πια άμεσα επενδύσεις, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αισιόδοξος όσον αφορά τον στόχο προσέλκυσης επενδύσεων εμφανίστηκε μετά τη συνάντηση και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. «Βλέπουμε μια μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος», τόνισε και συνέχισε: «Από τις αρχές του 2013 θα δούμε αυτό το κλίμα να μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες κινήσεις».
Ο κ. Μηταράκης γνωστοποίησε ότι μεγάλες εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον τόσο για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων όσο και για επενδύσεις, διευκρινίζοντας και αυτός πως θέτουν ως προϋπόθεση να υπάρξει ένα σταθερό καθεστώς, «να ξέρουν τι να περιμένουν».
Πάντως, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το 2013 «θα δούμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων να προχωρά με ταχείς ρυθμούς», σημειώνοντας πως η χώρα είναι πλέον ανταγωνιστική.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, η κυβέρνηση ευελπιστεί επίσης αύξηση της παραγωγής των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα και αναμένει εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων από ξένες.
Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την πρωινή συνάντηση του Μαξίμου ο διευθύνων σύμβουλος στο Invest in Greece Στέφανος Ησσαΐας. Όπως είπε, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των πολυεθνικών «δήλωσαν πως οι επιχειρήσεις τους είναι εδώ για να μείνουν, βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και θα είναι εδώ και για πολλά χρόνια ακόμη». «Εφόσον», πρόσθεσε, «εμείς τους βοηθήσουμε και κυρίως, στο θέμα της αβεβαιότητας, που είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να έρθουν ακόμα περισσότερες επενδύσεις».
Στις πρωτοβουλίες που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
«Εξασφαλίσαμε τη ρευστότητα που είχε τόσο ανάγκη η οικονομία μας, το τραπεζικό μας σύστημα, τώρα αυτή η ρευστότητα πρέπει να αξιοποιηθεί. Μπορούν να νιώσουν μια σιγουριά οι επενδυτές ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης, της ευρωζώνης. Το πρώτο μέτωπο που πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα είναι το μέτωπο της ανεργίας», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου.
Αναφορικά με την αυριανή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός και οι δυο εταίροι πρέπει να καθορίσουν τον προσεχή προγραμματισμό της κυβέρνησης, τις προσεχείς κινήσεις, το πώς θα αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα που κερδίσαμε χάρη στην απόφαση των Βρυξελλών».
Απαντώντας δε στην ερώτηση αν «ο εκλογικός νόμος θα είναι στην ατζέντα αύριο», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Προτεραιότητές μας είναι άλλες. Δεν είναι οι εκλογές».
ΣΥΡΙΖΑ: Αποτυχημένες επικοινωνιακές συναντήσεις
«Αντί αποτυχημένων επικοινωνιακών συναντήσεων και πανηγυρισμών για την εκταμίευση της δόσης, η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει πώς η ανάπτυξη θα έρθει με τη συνέχιση της ίδιας μνημονιακής πολιτικής λιτότητας», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2264608 .
«Με δεδομένο ότι η εκταμίευση της δόσης όχι μόνο δεν πρόκειται να ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία, αλλά αντίθετα θα συνοδευτεί από νέα επαχθή αντικοινωνικά μέτρα και μηχανισμούς εποπτείας, το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής είναι οι νέες απολύσεις, τα νέα λουκέτα, οι νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
ΚΚΕ: Καπιταλιστική ανάπτυξη εχθρική προς τον λαό
«Η καπιταλιστική ανάπτυξη που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών είναι εχθρική προς το λαό», αναφέρει το ΚΚΕ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2264629 .
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων θα γίνουν με όρους που θα εξασφαλίζουν την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία τους, με πιο φτηνή εργατική δύναμη, προώθηση όλων των αντεργατικών μέτρων, πτώχευση αυτοαπασχολουμένων, σαρωτική ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, προκλητικές εισφοροαπαλλαγές και φοροαπαλλαγές, τη στιγμή που η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στενάζουν κάτω από τη φοροεξόντωση».