Την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η αποκατάσταση της βιωσιμότητας αποτελεί κύρια προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση που παρατηρείται από το 2008 στη δημοσιονομική θέση, στην αύξηση του δημοσίου χρέους και στις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού.
Σημειώνεται ότι η έκθεση δεν αναφέρεται στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τις τρεις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς χρηματοδοτικής στήριξης, διότι η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών αποτελεί μέρος των μνημονίων τους.
Ειδικότερα, η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει πως, πέραν των τριών μνημονιακών χωρών, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα οι κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει σε όλα τα κράτη - μέλη με εξαίρεση την Κύπρο και την Ισπανία. Σύμφωνα με την Κομισιόν, και στις δύο αυτές χώρες τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα συντέλεσαν στην επιδείνωση της κατάστασης.
Ωστόσο, για την Ισπανία τονίζεται ότι τα πρόσφατα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έλαβε η κυβέρνηση θα μειώσουν τον κίνδυνο βραχυπρόθεσμα.
Αντίθετα, για την Κύπρο η Κομισιόν επισημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο και μακροπρόθεσμα, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης των δημόσιων δαπανών στο 8,4% του ΑΕΠ την περίοδο 2010 - 2060, έναντι 2,9% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Κύπρος αντιμετωπίζει υψηλούς κινδύνους δημοσιονομικών πιέσεων βραχυπρόθεσμα και οικονομικής βιωσιμότητας μεσομακροπρόθεσμα.
Το δημόσιο χρέος της χώρας εκτιμάται ότι από το 71,1% του ΑΕΠ το 2011 θα φτάσει το 102,7 το 2014, ενώ οι κίνδυνοι θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι αν το πρωτογενές πλεόνασμα επανέλθει στα χαμηλά επίπεδα του παρελθόντος, όπως ο μέσος όρος που παρατηρήθηκε την περίοδο 1998-2012.
Η Κομισιόν τονίζει πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή μέτρων βιωσιμότητας, που θα αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασης μεσοπρόθεσμα, καθώς και μέτρα περιορισμού των δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.
Αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για τη Γερμανία
Ειδικότερα, όσον αφορά στη Γερμανία, η Κομισιόν εκτιμά ότι το διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να επισπευτεί η μείωση του δημόσιου χρέους της. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού της.
«Η βιωσιμότητα [των δημόσιων οικονομικών της Γερμανίας] δεν φαίνεται να απειλείται βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα», αναφέρει η έκθεση. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι το δημόσιο χρέος (80,5% επί του ΑΕΠ το 2011) υπερβαίνει το 60% που αποτελεί το όριο για τα κράτη της Ευρωζώνης.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η Γερμανία θα πρέπει «να δρομολογήσει μακροπρόθεσμες πολιτικές ενίσχυσης της βιωσιμότητας που θα ισοδυναμούν με μόνιμη βελτίωση του διαρθρωτικού πρωτογενούς ισοζυγίου κατά 1,4 μονάδες του ΑΕΠ προκειμένου να κλείσει η δημοσιονομική ψαλίδα», σημειώνει η Κομισιόν.
Πηγή: ΑΜΠΕ