Συμπληρωματικές ρυθμίσεις στο φορολογικό ν/σ, με τις οποίες θα απαλλάσσονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών από τη φορολογητέα ύλη και θα προβλέπονται εκπτώσεις με την προσκόμιση αποδείξεων, δεσμεύτηκε να φέρει ο υπουργός Οικονομικών.
Συμπληρωματικές ρυθμίσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, με τις οποίες θα απαλλάσσονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών από τη φορολογητέα ύλη, υποσχέθηκε να φέρει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ όπως είπε, θα υπάρξουν και εκπτώσεις με την προσκόμιση αποδείξεων αγοράς.
«Για χρόνια ήμασταν τζίτζικες», «χαλάρωση δεν πρέπει να υπάρξει πριν το 2014», οι χαρακτηριστικές αναφορές του κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ενώ για την αναβάθμιση από S&P, διεμήνυσε πως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως το νομοσχέδιο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, καθώς και για την αναδιοργάνωση του φορολογικού, ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, ταυτόχρονα με την εφαρμογή ενός νέου, αυστηρότερου πλαισίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τον υπουργό, με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ με τον πλέον κοινωνικά δίκαιο τρόπο, σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μεγαλύτερη διαφάνεια και αύξηση των επιδομάτων για τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, ενώ για πρώτη φορά θα πάρουν επίδομα 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.
Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών, μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ, θα δικαιούνται έκπτωσης φόρου ίσης με 2.100 ευρώ εφόσον προσκομίσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματός τους. Από κει και πέρα, η έκπτωση αυτή μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματος και σταματά στα εισοδήματα των 42.000 ευρώ (δεν θα υπάρχει έκπτωση για μεγαλύτερα εισοδήματα).
Απαντώντας, τέλος, στην κριτική που δέχθηκε περί «παιδοκτόνου ν/σ» ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε πως η πλειονότητα των οικογενειών με παιδιά θα έχουν στην πραγματικότητα ελάφρυνση φόρων. Για πρώτη φορά 869.000 οικογένειες με ένα ή δυο παιδιά θα πάρουν επίδομα γονεϊκότητας και οι τρίτεκνες οικογένειες θα έχουν 1.356 ευρώ όφελος το χρόνο. Από τις οικογένειες με ένα παιδί, μόνον όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από 23.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν -ένα ποσοστό 9% επί του συνόλου τους, υποστήριξε.
«Εχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο να διανύσουμε»
«Το 2013 είναι μια δύσκολη χρονιά και ο δρόμος που απομένει να διανύσουμε είναι πολύ μακρύς και δύσκολος», ανέφερε κατά την εισήγησή του στην Επιτροπή ο κ. Στουρνάρας. Για χρόνια ήμασταν τζίτζικες και τώρα είμαστε μέρμηγκες, παρατήρησε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση πριν το 2014.
«Εάν όντως το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο, τότε το 70% του πλεονάσματος μπορούμε να το διανείμουμε ως κοινωνική πολιτική, με χαλάρωση το 2014. Ας φτάσουμε, όμως, πρώτα εκεί», είπε, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «με την τελευταία απόφαση του Eurogroup, εάν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, θα μπορούμε από το τέλος του έτους να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων των δανείων από τους εταίρους μας».
«Αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμός για την αναβάθμιση από S&P»
Αναφερόμενος εξάλλου στην αναβάθμιση από τη Standard & Poor's, ο υπουργός ανέφερε ότι πράγματι δημιουργεί αισθήματα αισιοδοξίας και αποτελεί μία ακόμη επιβράβευση, ένα πρώτο βήμα αναγνώρισης των προσπαθειών και θυσιών του ελληνικού λαού. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, επεσήμανε, γιατί ακόμα είναι η αρχή.
Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης χαιρέτισαν την ελάφρυνση που, όπως είπαν, προκύπτει για τα χαμηλότερα εισοδήματα.
«Τα εισοδήματα από 25.000 και κάτω, ανακουφίζονται. Δεν μπορεί να μην το χαιρετίσει κανείς», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος κάτι με το οποίο συμφώνησε στη συνέχεια και η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνα Ξυροτήρη: «Το 80% των μισθωτών και συνταξιούχων ελαφρύνεται. Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια κερδίζουν την απομείωση φόρου και εξαιρούνται απ' την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος. Για πρώτη φορά είναι υποχρεωτική η δήλωση όλων των εισοδημάτων των φορολογουμένων», ωστόσο όπως επεσήμανε, «από την άλλη φορολογούνται τα εισοδήματα με βάση την πηγή προέλευσης, με συνέπεια την φορολογική ελάφρυνση των πλουσιοτέρων που έχουν περισσότερες από μία πηγές πλούτου».
Αδικο χαρακτήρισε το ν/σ η αξιωματική αντιπολίτευση. Αντί να προτείνει η κυβέρνηση έσοδα από τη φορολόγηση του μαύρου χρήματος και των μεγάλων φοροφυγάδων, προβαίνει σε μονομερείς επιβαρύνσεις σε βάρος όσων ήδη φορολογούνταν, παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γελαλής και κάλεσε τον υπουργό και την κυβέρνηση να φορολογήσουν «εκείνους που βρίσκονται στις λίστες Λαγκάρντ και δεν έχουν φορολογηθεί».
«Υπερτριπλασιάζετε τη φορολογία στα κατώτερα πληρώματα των πλοίων, τα οποία είναι άνεργα το μισό χρόνο. Αν το είχατε κάνει αυτό για τις ανώνυμες εταιρείες κύριε εκσυγχρονιστά και μεταρρυθμιστά, θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες», παρενέβη λίγο αργότερα ο Π. Λαφαζάνης απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα. «Τα μερίσματα των θυγατρικών των πολυεθνικών δεν φορολογούνται καθόλου. Πού συμβαίνει αυτό; Μονάχα στη μπανανία που ζούμε», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι λέξεις έχασαν το νόημά τους.
Όπως διαπιστώνει, η «περισσότερη δικαιοσύνη» σημαίνει ότι όσα πιο πολλά παιδιά έχεις τόσο θα αυξάνει ο φόρος σου ενώ αντίθετα όσα μεγαλύτερα έσοδα από ενοίκια και από μερίσματα λαμβάνεις, τόσο θα μειώνεται ο φόρος σου.
Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει το νέο φορολογικό σύστημα καθώς, όπως αναφέρει, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα φορολογούνται όπως οι πολυεθνικές, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα φορολογούνται σαν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες θα φορολογούνται ακόμα λιγότερο από ό,τι πριν.
«Να εκδώσει ένα νέο λεξικό ο κ. Σαμαράς για να μπορούμε να συνεννοούμαστε», καταλήγει.
«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελληνων, Νότη Μαριά, αναφορικά με την απάντηση του κ. Στουρνάρα κατά τη συζήτηση του φορολογικού στη Βουλή, στο αίτημα των Ανεξάρτητων Ελληνων να επιστραφούν τα 4,1 δισ. ευρώ από τη μείωση των τόκων του 2013 ως κοινωνικό μέρισμα. Ο υπουργός παρέπεμψε τη ζήτημα για μετά το 2014, δήλωσε ο κ. Μαριάς, «συνεχίζοντας να εμμένει στο φορομπηχτικό Ηρώδειο νομοσχέδιο του».
«Και να θέλετε να κάνετε κάτι, δεν σας πιστεύει ο ελληνικός λαός γιατί επί δεκαετίες τον εξαπατούσατε», τόνισε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος. «Καθιερώνετε ξεχωριστή φορολογία εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς αφορολόγητο, την ώρα που δεν κινείται η αγορά. Μόνον οι παράνομοι μικροπωλητές την περνάνε ζάχαρη, γιατί κανείς δεν τους αγγίζει», υποστήριξε ο βουλευτής.
Η συγκυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις σε πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση. Για τα υψηλά εισοδήματα μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές και για τα χαμηλά αυξάνονται. Καταργείται το αφορολόγητο, μια σειρά εκπτώσεις από δαπάνες της λαϊκής οικογένειας, όπως επίσης και το αφορολόγητο για τα παιδιά» παρατήρησε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
ΓΣΕΒΕΕ: Υπέρμετρη επιβάρυνση των μικρών επιχειρήσεων
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφαιρεί κάθε σκέψη και δυνατότητα ανάπτυξης και επενδύσεων από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με προφανείς τις επιπτώσεις και στις θέσεις εργασίας, παρατήρησε από την πλευρά της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), καθώς, όπως τονίζει, επιβαρύνει υπέρμετρα τις μικρές επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που δηλώνουν το εισόδημά τους.
Βασικά χαρακτηριστικά του νέου φορολογικού, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, είναι ο διαχωρισμός των πολιτών ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος και όχι το ύψος αυτού, ενώ καταργείται το αφορολόγητο όριο και οι φοροαπαλλαγές, ακόμα και για ιατρικά έξοδα για τους επιχειρηματίες.
Οι βασικότερες από τις δυσμενείς επιπτώσεις του ν/σ στις μικρές επιχειρήσεις συνοψίζονται από την ΓΣΕΒΕΕ ως εξής:
1. Κατάργηση αφορολόγητου των 5.000ευρώ.
2. Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, στο νομοσχέδιο οι ασφαλιστικές εισφορές (ΟΑΕΕ) δεν εκπίπτουν
3. Αυξάνεται και για τα εισοδήματα του 2012 το τέλος επιτηδεύματος. Το 2013 με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν 650 ευρώ αντί για 500 που πλήρωσαν φέτος και οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν 1000 αντί για 500 που πλήρωσαν φέτος. Στα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων το τέλος αυξάνεται από τα 300 στα 600 ευρώ.
4. Δραματική επιβάρυνση κατά 50%, 80% έως και 420% στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 94% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιβαρύνσεις από αυξήσεις τελών ΔΕΗ, ΕΕΤΗΔΕ, οι ΜΜΕ σηκώνουν υπέρμετρα το βάρος των φορολογικών στόχων για το 2013 και ιδιαίτερα σε μια εποχή που δοκιμάζονται οι αντοχές τους.Για τις μεγάλες όμως επιχειρήσεις ΑΕ, ΕΠΕ (6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα) προβλέπεται μείωση φορολογικής επιβάρυνσης κατά 16,5% (βλέπε συνημμένους πίνακες).
5. Το μόνο θετικό, αν και ανεπαρκές, είναι η προνομιακή μεταχείριση όσων νέων επιχειρηματιών πραγματοποιήσουν έναρξη δραστηριότητας το 2013, καθώς για τα τρία χρόνια τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος θα φορολογούνται με συντελεστή 13%.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ