Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2002 00:01

Ν.Υ.: Ο βυθός έκρυβε ευκαιρίες

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ανάκαμψη σημείωσαν χθες οι μετοχικές τιμές στη Wall Street, μετά όμως από την αρχική πτώση. Η πτώση της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας τις πρωινές ώρες, μετά την αποκάλυψη της ανάμειξης των δύο χρηματοπιστωτικών κολοσσών Citigroup και Morgan Stanley σε ύποπτες συναλλαγές με τη χρεοκοπημένη Enron, προσέφερε πολλές αγοραστικές ευκαιρίες στους επενδυτές, με αποτέλεσμα να γίνει στροφή και να αρχίσει η άνοδος.

Στην άνοδο της Wall Street συνέβαλαν και οι φήμες για ενδεχόμενη έκτακτη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ρεζέρβ, η οποία όμως αρνήθηκε κάθε σχόλιο. Η άνοδος της Exxon Mobil και της φαρμακευτικής Merck βοήθησαν επίσης στην άνοδο του Dow Jones. Ο πετρελαϊκός γίγαντας ενισχύθηκε από την αναβάθμιση της επενδυτικής αξιολόγησής του από τη Banc of America. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 488,95 μονάδες, ποσοστό 6,35%, φθάνοντας στις 8.191,29 μονάδες. Με άνοδο 61,18 μονάδων, ποσοστό 4,98% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.290,23 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα της πενταετίας εν μέσω πανικού που κυριαρχεί στις αγορές τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, αν και μια προσπάθεια περιορισμού των απωλειών δημιούργησε ελπίδες στην αγορά πως το τέλος αυτής της πορείας «ελεύθερης πτώσης» πλησιάζει.

Στο Λονδίνο, το χρηματιστήριο έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας, με τον δείκτη των 100 επιλεγμένων μετοχών να υποχωρεί κατά 2,1%, με τους χρηματιστές να κάνουν λόγο για διακριτική παρέμβαση των αρχών στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν μια από τις χειρότερες χρηματιστηριακές κρίσεις της δεκαετίας.

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν ξανά οι μετοχές ασφαλειών, με τις Zurich Financial και Aegon να χάνουν το 20% και 10% της αξίας τους, αντίστοιχα, ενώ ακολούθησε σε απώλειες η γαλλική Vivendi Universal.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με πτώση 1,77% και 1,76%, αντίστοιχα, με τον δεύτερο να χάνει το 18% της αξίας του σε μια λιγότερο από μια εβδομάδα.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έσπευσαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές για τη σταθερότητα του χρηματιστηριακού συστήματος αλλά και για τις προοπτικές της οικονομίας, χωρίς πάντως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αλλωστε, οι συναλλαγές είναι εξαιρετικά περιορισμένες το τελευταίο διάστημα γεγονός που διογκώνει ακόμη περισσότερο τις διακυμάνσεις των μετοχικών τιμών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ