Το ενδεχόμενο διαγραφής του δημόσιου χρέους της Κύπρου απέκλεισε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα διακύβευε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης. Απορρίπτουν απομείωση του χρέους ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο ΥΠΟΙΚ Β. Σιαρλή.
Το ενδεχόμενο διαγραφής του δημόσιου χρέους της Κύπρου απέκλεισε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα διακύβευε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης.
«Αναμένω ότι ένα κούρεμα δεν θα είναι μέρος των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν βάσει προτεραιότητας (στην Κύπρο). Από την πλευρά μου θέλω να αποκλείσω την πιθανότητα», είπε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.
«Δεν είπαμε όλες οι ελληνόφωνες χώρες. Είπαμε η Ελλάδα. Αποτελεί τμήμα της αξιοπιστίας σου να παραμένεις με τις ενδείξεις που έχεις δώσει», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.
Το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» απέρριψε όμως κατηγορηματικά και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, ο κ. Χριστόφιας υπέδειξε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται και η συγκατάθεση των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Και η Κύπρος δεν θα δεχθεί τέτοιο πράγμα», είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά αντιμετωπίζουν τις χώρες του νότου με αλαζονεία και ειρωνεία.
«Θεωρούν ότι εμείς του νότου καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και περιμένουμε από τους πλούσιους του βορρά να μας θρέψουν. Αυτό είναι μεγάλη συκοφαντία και προσβολή», ανέφερε, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα καταφέρει να βγει από την κρίση και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται.
Εξάλλου, και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλή δήλωσε σήμερα ότι δεν θα είχε νόημα μια απομείωση του κυπριακού χρέους, δεδομένου ότι κάτοχοι των κυπριακών ομολόγων είναι σε μεγάλο βαθμό οι τράπεζες.
«Σε περίπτωση κουρέματος θα το πλήρωναν οι ντόπιες τράπεζες και το κράτος και επομένως δεν θα είχε νόημα τέτοια ενέργεια,» δήλωσε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ και επανέλαβε ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, όπως ανέφερε, ουδέποτε θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο λόγω των συνεπειών.
Υπενθυμίζεται ότι με δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» υποστήριζε ότι το ΔΝΤ ζητεί το «κούρεμα» μέρους του κυπριακού χρέους προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2265614 .
Ο κ. Σιαρλή ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει δεύτερο ή τρίτο μνημόνιο, δεδομένου ότι κάθε τρείς μήνες γίνεται αναθεώρηση κάθε προγράμματος και παρέχεται η δυνατότητα να γίνουν διορθώσεις, είτε με ενίσχυση των μέτρων είτε με χαλαρώσεις.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε, πάντως, πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν όλες τις επιλογές σχετικά με την προοπτική επιστροφής του κυπριακού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.
«Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση θα εξεταστεί τον Ιανουάριο και θα χρειαστεί να διερευνηθούν όλες οι επιλογές», είπε ο κ. Ζάιμπερτ.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η βιωσιμότητα του χρέους μιας χώρας που λαμβάνει βοήθεια αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα και χρειάζεται να συζητήσουμε σχετικώς με το πώς θα φθάσουμε σε βιώσιμο επίπεδο» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «υπάρχουν αρκετές πιθανότητες».
Υποβάθμιση από S&P
Εν τω μεταξύ, στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, από «B» στο «CCC+», προχώρησε η Standard & Poor΄s. Είναι η τρίτη φορά από τον Αύγουστο που ο διεθνής οίκος υποβαθμίζει την αξιολόγησή του για την Κύπρο.
Στη σχετική ανακοίνωσή της η S&P υποστηρίζει πως η κατάσταση στη χώρα «επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την τελευταία υποβάθμιση τον Οκτώβριο», ενώ «η χρηματοπιστωτική πίεση εντάθηκε» και «η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά στους όρους κάθε επίσημης υποστήριξης εν αναμονή των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Φεβρουάριο του 2013».
«Η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor's από “B" σε "CCC” δεν θα επηρεάσει σε πρακτικό επίπεδο, δεδομένου ότι η Κύπρος βρίσκεται εκτός αγορών εδώ και δύο χρόνια», σχολίασε ο κ. Σιαρλή. Αυτό που έχει σημασία, είπε, είναι το πρόγραμμα για τη στήριξη της Κύπρου.