Πρόοδο στην Ελλάδα διαπιστώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε και τονίζει ότι η χώρα μας, από τις εκλογές του Ιουνίου «με την κυβέρνηση Σαμαρά, έχει πάρει για πρώτη φορά στα σοβαρά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων». Ασμουσεν: Ανάπτυξη από το 2014 στην Ελλάδα.
Πρόοδο στην Ελλάδα διαπιστώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο και τονίζει ότι η χώρα μας, από τις εκλογές του Ιουνίου «με την κυβέρνηση Σαμαρά, έχει πάρει για πρώτη φορά στα σοβαρά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
Ο γερμανός αξιωματούχος αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα «έχει μειώσει αισθητά το έλλειμμά της και το κόστος εργασίας» και πως οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Επισημαίνει ωστόσο ότι «παραμένει η μεγάλη πρόκληση, και για τον ελληνικό λαό» ενώ, αναφερόμενος στις προσπάθειες ανάκαμψης, υποστηρίζει πως «όταν έχει κανείς να αντιμετωπίσει μια τόσο δύσκολη διαδικασία εξυγίανσης, όπως αυτή στην Ελλάδα, τότε αυτό συνδέεται με έντονες εσωπολιτικές αντιπαραθέσεις και κοινωνικές διενέξεις».
Συνολικά για την Ευρωζώνη ο Σόιμπλε εκτιμά ότι στη διάρκεια του έτους υπήρξε σημαντική πρόοδος και σχετικά με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία παρατηρεί πως οι δύο χώρες «έχουν όλο και περισσότερη πρόσβαση στις αγορές δανεισμού».
Υπέρ της διαδοχής Γιούνκερ από τον ολλανδό ΥΠΟΙΚ
Στην ίδια συνέντευξη, ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας τάσσεται υπέρ της διαδοχής του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Οπως αναφέρει, «υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών μιας μικρής χώρας, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει στην σύγκλιση διαφορετικών απόψεων [...] υπό αυτήν την έννοια ο ολλανδός συνάδελφός αρμόζει απολύτως» στη θέση αυτή.
Εξάλλου ο Ντάισελμπλουμ «χαίρει της εκτίμησης όλων και είναι πολύ ικανός», συμπληρώνει ο Σόιμπλε, που έχει ήδη δηλώσει ότι προτιμά να διαδεχθεί τον Γιούνκερ ένας υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Saarbruecker Zeitung, πως «όταν στην Ελλάδα ένας διαδηλωτής κρατά μια φωτογραφία, η οποία δυσφημεί την Άγκελα Μέρκελ, αυτή δεν είναι η άποψη της Ελλάδας ή των Ελλήνων». Όπως αναφέρει, «στην Ελλάδα -και στην Ολλανδία- έγιναν εκλογές, στις οποίες επιβεβαιώθηκε η ισχύς των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».
Ασμουσεν: Ανάπτυξη από το 2014 στην Ελλάδα
Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, υποστηρίζει ο Γεργκ Ασμουσεν, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο στη γερμανική εφημερίδα Ράινισε Ποστ.
Όπως αναφέρει το μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εκείνοι που προέβλεπαν στις αρχές του χρόνου μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ διαψεύσθηκαν.
Παράλληλα ο αξιωματούχος της ΕΚΤ εκφράζει την ικανοποίησή του για τις σημαντικές προσπάθειες της χώρας να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα παρά την ύφεση, τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές και τη λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της αυστηρής λιτότητας.
Επίσης, σημειώνει πως στο χρονικό διάστημα 2009-2012, το ατομικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 6% συγκριτικά με το 2008 σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει ανάπτυξη και να ξαναστηθεί η ίδια στα πόδια της χάρη στα δημοσιονομικά έσοδα», δηλώνει τέλος ο Ασμουσεν, αποκλείοντας προς το παρόν κάποιο νέο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας από την Ευρώπη.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο