Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2002 17:02

Το Μάρτιο του 2003 σε τροχιά ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος

Συμφωνία για την προμήθεια του πρώτου ελληνικού δορυφόρου υπεγράφη μεταξύ της κοινοπραξίας Hellas Sat και της γαλλικής εταιρείας Astrium.

Ο δορυφόρος, που θα έχει το όνομα "Hellas-Sat", χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Κύπρο και συμφωνήθηκε να τεθεί σε τροχιά τον Μάρτιο του 2003.

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε διαστημική τροχιά 15 χρόνια -όσος είναι και ο χρόνος ζωής του- και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί με άλλον http://www.presspoint.gr/release.asp?id=15829 .

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΤΕ Λευτέρης Αντωνακόπουλος τόνισε ότι ο δορυφόρος ανοίγει τους ορίζοντες του διαστήματος εντάσσοντας την Ελλάδα μεταξύ αυτών που έχουν παρουσία στο διάστημα. Εξασφαλίζει την τηλεοπτική αναμετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων στον κόσμο, ενώ παράλληλα αποτελεί και τον κύριο φορέα επικοινωνίας του ελληνισμού της διασποράς με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο δορυφόρος έχει ύψος 4,9 μέτρα, μήκος 1,7 μέτρα και πλάτος 2,5 μέτρα. Το άνοιγμα των ηλιοσυλλεκτών του είναι 32 μέτρα, ενώ το βάρος του κατά την εκτόξευση φτάνει τα 3.250 κιλά.