Στην αγορά περισσότερων μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων θα πρέπει να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) προκειμένου να επιτύχει πληθωρισμό 2% έως 3%, σύμφωνα με οικονομικό σύμβουλο του νέου πρωθυπουργού της χώρας Σίνζο Αμπε.
Στην αγορά περισσότερων μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων και μιας μεγαλύτερης γκάμας επενδυτικών μέσων που ενέχουν κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων ξένων ομολόγων, θα πρέπει να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) προκειμένου να επιτύχει πληθωρισμό 2% έως 3%, σύμφωνα με τον Κοΐτσι Χαμάντα, ειδικό οικονομικό σύμβουλο του νέου πρωθυπουργού της χώρας Σίνζο Αμπε.
Ο 76χρονος Χαμάντα, ομότιμος καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της BoJ, ώστε να λογοδοτεί αυτή περισσότερο για την επιτυχία των στόχων της πολιτικής της.
«Σε γενικές γραμμές, η BoJ προσπαθεί», είπε ο Χαμάντα σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Reuters, υποστηρίζοντας ωστόσο πως είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί ο νόμος για τη BoJ.
Όπως παρατηρεί το Reuters, οι απόψεις του Χαμάντα, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Αμπε πριν αυτός ορκισθεί χθες πρωθυπουργός της Ιαπωνίας θα έχουν πιθανότατα σημαντική επίδραση στις πολιτικές της νέας κυβέρνησης.
Ο Χαμάντα δήλωσε ότι είναι επιθυμητό η κεντρική τράπεζα να θέσει ένα στόχο 2% έως 3% για τον πληθωρισμό ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία και να ελεγχθεί η μεγάλη ανατίμηση του γεν. «Η εξασθένηση της ισοτιμίας του γεν κοντά στα 95 ή 100 γεν ανά δολάριο θα ήταν ένδειξη της αποτελεσματικότητας τη νομισματικής πολιτικής. Η BoJ πρέπει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική μέχρι να εμφανισθεί πληθωρισμός και να αντιδράσουν σωστά το γεν και οι τιμές», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο πρωθυπουργός Αμπε έχει καλέσει την κεντρική τράπεζα της χώρας να θέσει στόχο 2% για τον πληθωρισμό, που είναι διπλάσιος από τον τωρινό στόχο της, και να χαλαρώσει την πολιτική της για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό. Έχει απειλήσει επίσης να αλλάξει το νόμο για την BoJ, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.