Στο τέλος του 2012 ενισχύονται οι ενδείξεις ότι έχει αρχίσει δυναμικά η διαδικασία της αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας υπέρ των κλάδων που παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικά - εμπορεύσιμα προϊόντα, με ταυτόχρονη ταχεία υποχώρηση των κλάδων που παράγουν προϊόντα (αγαθά και υπηρεσίες) τα οποία δεν είναι εμπορεύσιμα διεθνώς, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank.
Στο τέλος του 2012 ενισχύονται οι ενδείξεις ότι έχει αρχίσει δυναμικά η διαδικασία της αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας υπέρ των κλάδων που παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικά - εμπορεύσιμα προϊόντα, με ταυτόχρονη ταχεία υποχώρηση των κλάδων που παράγουν προϊόντα (αγαθά και υπηρεσίες) τα οποία δεν είναι εμπορεύσιμα διεθνώς, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.
Όπως σημειώνεται, είναι πολύ σημαντικό το ότι τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών το 2012 δείχνουν ότι ήδη ότι βρισκόμαστε αναμφισβήτητα στη σωστή πορεία.
Παράλληλα τονίζεται πως αυτή η πορεία αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας υπέρ της ανάπτυξης με στήριγμα στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, λαμβάνει έως σήμερα χώρα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον αδικαιολόγητα μειωμένων προσδοκιών για την έγκαιρη έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη στο μέλλον.
Ωστόσο, προστίθεται, σε αυτή την πραγματικότητα, η δυνατότητα εξόδου από την κρίση έχει ήδη ενισχυθεί από τις εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών και στη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Γενικά, η δυνατότητα παραγωγής υψηλής ποιότητας και σημαντικά βελτιωμένης ανταγωνιστικότητας προϊόντων (αγαθών και υπηρεσιών) στην εγχώρια οικονομία αναμένεται να αναδειχθεί στα επόμενα έτη.
Αυτό θα γίνει, αφενός με την πιο αποτελεσματική από εδώ και πέρα δραστηριοποίηση της επίσης αναμφισβήτητα ικανής ελληνικής επιχειρηματικότητας και αφετέρου με την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων σε όλες τις περιοχές και τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας.
Όπως αναφέρεται στο δελτίο, οι βασικές εξελίξεις που ενισχύουν τις ανωτέρω προοπτικές έγκαιρης ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι οι ακόλουθες:
Πρώτον, η εντυπωσιακή πορεία βελτίωσης του εξωτερικού Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ)
της χώρας συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο 2012, όπου σημειώθηκε πτώση του ελλείμματος αυτού κατά -53,3%
σε ετήσια βάση, συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 10μηνο12 στα 2,57 δισ. ευρώ.
Δεύτερον, τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών δείχνουν επίσης ότι έχει αρχίσει δυναμικά η διαδικασία της αναδιάρθρωσης της Ελληνικής οικονομίας υπέρ των κλάδων που παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικά-εμπορεύσιμα προϊόντα, με ταυτόχρονη ταχεία υποχώρηση των κλάδων που παράγουν προϊόντα (αγαθά και υπηρεσίες) που δεν είναι εμπορεύσιμα διεθνώς.