Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2011 17:59

ΥΠΟΙΚ: Καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση χρέους

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους της, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Reuters. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επόμενη δόση ή για οποιαδήποτε δόση, όσο κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους της, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, που έφεραν τη χώρα να βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις με ιδιώτες δανειστές και με ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Επεσήμανε μάλιστα πως κάτι τέτοιο «δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, δεν θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες, τους Έλληνες πολίτες ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».

«Κάνενας λόγος ανησυχίας για την επόμενη δόση»

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στο μέτωπο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, προωθώντας παράλληλα σκληρές μεταρρυθμίσεις, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα λάβει την επόμενη δόση των 15 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ τον Μάρτιο.

«Στο κλείσιμο του 2010 είμαστε εντός του στόχου μας, οι μεταρρυθμίσεις είναι εντός χρονοδιαγράμματος», δήλωσε, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επόμενη δόση ή για οποιαδήποτε δόση, όσο κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως «βλέπουμε τον εξωτερικό τομέα να αποτελεί μοχλό ανάπτυξη περισσότερο από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Και βλέπουμε ήδη κάποια ενθαρρυντικά σημάδια, όπως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον Οκτώβριο και δείχνουν αύξηση 25% των εξαγωγών».

Κίνδυνοι για την οικονομία

«Στο δημοσιονομικό μέτωπο, μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι οι δαπάνες εκτός κεντρικής κυβέρνησης (OTA, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία). Ωστόσο, από την αρχή του έτους έχουμε ήδη θέσει σε λειτουργία ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που παρακολουθεί σε ημερήσια βάση τις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης κωδικό, κωδικό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε πως «προφανώς, τα έσοδα, ειδικότερα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι ένα σημαντικό στοιχείο όπως και το να διασφαλίσουμε ότι η ύφεση δεν θα πλήξει τα έσοδα, όσο και το προηγούμενο έτος».

Στην πλευρά των μεταρρυθμίσεων, όπως επεσήμανε, «έχουμε ένα ολοκληρωμένο και περίπλοκο πρόγραμμα, αρκετά βαρύ και συμπιεσμένο χρονικά. Επεκτείνει τις δυνατότητες της δημόσιας διοίκησης για την εφαρμογή του. Η ανησυχία μας είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός υλοποίησης».

Ανάπτυξη

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «δεν μπορείς να επιβάλεις την ανάπτυξη, δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να δημιουργήσεις ανάπτυξη. Θα υπήρχε εναλλακτική, εάν η Ελλάδα ήταν σε θέση να διατηρήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές (ομολόγων). Εφόσον δεν μπόρεσε να το κάνει αυτό, ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει μπροστά είναι να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δραστικής μείωσης του ελλείμματος».

Αυτό, όπως είπε, «συνεπιφέρει κάποιες απώλειες για την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα. Αλλά αυτός είναι ο συντομότερος τρόπος να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη. Ουσιαστικά, οι πολιτικές μας αποτελούν το συντομότερο δρόμο για να έχουμε και πάλι ανάπτυξη».

Πάταξη φοροδιαφυγής

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε ικανοποίηση για την αύξηση των εσόδων, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό συνέβαλε σημαντικά η περαίωση.

«Τελειώσαμε το έτος καλά, με την συνολική αύξηση των εσόδων, περίπου στο 5,5% σε ετήσια βάση, πολύ κοντά στο στόχο μας. Σε αυτό βοήθησε η περαίωση που απέδωσε 2 περίπου δις ευρώ, από τα οποία 1 δισ ευρώ φέτος και άλλο ένα που θα εισπραχθεί τον επόμενο χρόνο», παρατήρησε.

Δήλωσε επίσης πως «ενισχύθηκε η συμμόρφωση των επιχειρήσεων στην απόδοση του ΦΠΑ, παρόλο που υποχωρεί το λιανικό εμπόριο», ενώ ικανοποίηση εξέφρασε και για την πρόοδο της ΥΠΕΕ (Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων).

Σε αυτό το σημείο ανέφερε πως τον Ιανουάριο θα ανακοινωθεί ένα σχέδιο δράσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και το σχετικό νόμο που θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα περάσει τον Φεβρουάριο.

«Θα θεωρεί την φοροδιαφυγή κακούργημα και θα διευκολύνει την φυλάκιση για τους φοροφυγάδες. Θα περιλαμβάνει έναν νέο, ταχύτερο μηχανισμό για την επίλυση των φορολογικών διαφορών, που θα βοηθήσει πολύ στη μείωση του χρόνου μεταξύ της επιβολή των ποινών και την καταβολής του ποσού. Θα περιλαμβάνει νέα μέθοδο αξιολόγησης και αντικατάσταση, αν χρειαστεί, των υπαλλήλων στις οικονομικές υπηρεσίες», εξήγησε.

Αποκρατικοποιήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι αναμένει έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ φέτος από τις αποκρατικοποιήσεις και την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας φέτος και άλλα έξι δισ. το διάστημα 2012-2013.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα προωθήσει η κυβέρνηση, όπως εξήγησε, είναι η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ενώ η επόμενη κίνηση θα είναι η αλλαγή στην μετοχική σύνθεση του αεροδρομίου.

«Μετά έχουμε τα περιφερειακά αεροδρόμια και βρισκόμαστε στη διαδικασία πρόσληψης συμβούλων, τη δημιουργία ανωνύμων εταιρειών, ώστε να αναζητήσουμε στη συνέχεια στρατηγικούς επενδυτές», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο πλαίσιο αναμόρφωσης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και στοιχηματισμού, σημειώνοντας πως το σχετικό νομοσχέδιο θα γίνει νόμος έως τον Φεβρουάριο.

Πρόσθεσε πως υπάρχει μια γκάμα εταιριών από ύδρευση, λιμάνια, ηλεκτρισμό, την ΔΕΠΑ μέχρι και τα ΕΛΤΑ. «Θα ακολουθήσουμε μια ευέλικτη μεθοδολογία. Θα ζητάμε από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους να διερευνήσουν το ενδιαφέρον...σε συγκεκριμένους τομείς θέλουμε να διατηρήσουμε τον δημόσιο έλεγχο, όπως στις υποδομές, αλλά θέλουμε να προσελκύσουμε στρατηγικούς επενδυτές, παραχωρώντας το management σε κάποιες περιπτώσεις και προχωρώντας σε εξ'ολοκλήρου πώληση (των εταιριών) σε κάποιες άλλες», ανέφερε.

Επιστροφή στις αγορές

Σε ό,τι αφορά την επάνοδο στις αγορές επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την έξοδό της στις αγορές ομολόγων κάποια στιγμή το 2011, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, και την έκδοση ομολόγων 'διασποράς'.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις κινεζικές αρχές για την αγορά ελληνικών ομολόγων, όπως συμφωνήθηκε κατά τη επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Κίνας τον Οκτώβριο, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κάτι ανακοινώσιμο ούτε για το ποσό, ούτε για τον χρόνο μιας τέτοιας κίνησης.

Süddeutsche Zeitung: «Γιατί δεν μπορεί να διασωθεί η Ελλάδα κύριε Μπόσομγουερθ;»

«Γιατί δεν μπορεί να διασωθεί η Ελλάδα κύριε Μπόσομγουερθ;», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung στη σειρά ''Ειδικοί αναλυτές απαντούν πως θα εξελιχθούν οι χρηματαγορές'' που σήμερα αφορά στην Ελλάδα.

«Ο Άντριου Μπόσομγουερθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco Europa, τη μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων ομολόγων στον κόσμο, εκτιμά ότι δεν πρέπει να συνεχίσει η ευρωζώνη το σχέδιο δράσης Α. Δηλαδή τα μπαλώματα. Που σημαίνει την αύξηση του πλαφόν στον μηχανισμό στήριξης για τις προβληματικές χώρες και συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο η ευρωζώνη αγοράζει μόνον χρόνο και ελπίδα.

Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει όμως κάποτε να βγουν από τον φαύλο κύκλο. ''Και τα μέτρα αυτά αμφιβάλλω ότι θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη. Για κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε ένα θαύμα'', υποστηρίζει ο κ. Μπόσομγουερθ. δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει σε προβλέψιμο χρόνο και προσθέτει: ''δεν υπάρχει στην ιστορία κανένα παρόμοιο παράδειγμα''.

Ο Νεοζηλανδός μάνατζερ αμφιβάλλει αν οι Έλληνες, αλλά και οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τόσο ακριβά τη συμμετοχή τους στο ευρώ. Μάλλον θα επαναστατήσουν κάποια στιγμή κατά των δρακόντειων περικοπών, όπως συνέβη και με την Αργεντινή. Επομένως ο καλύτερος δρόμος είναι, σύμφωνα με τον γνωστό μάνατζερ, η χρεοκοπία και η αποχώρηση από την ευρωζώνη. Έτσι θα κρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα η ανεργία και θα συγκρατηθεί η καθοδική πορεία του ΑΕΠ.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι πολιτικοί δεν ακολουθούν εύκολα αυτό το δρόμο, αλλά αυτό δεν βοηθά κανέναν, διότι, όπως λέει ο κ. Μπόσομγουερθ, ''αναγκαστικά θα γίνει κάποια αναδιάρθρωση του χρέους, το ζητούμενο είναι εάν θα γίνει νωρίς ή αργά''. Επίσης είναι σίγουρο ότι το ευρώ θα επιβιώσει, αλλά το θέμα είναι σε ποια μορφή και με ποιες χώρες».

«Το σχέδιο δράσης Β είναι η άμεση αναδιάρθρωση του χρέους Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και η αποχώρησή τους από την ευρωζώνη. ''Πρέπει να διαγραφούν 255 δισεκατομμύρια ευρώ'', υπολογίζει ο γνωστός μάνατζερ και εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα πλήξει σοβαρά τους πιστωτές αυτών των χωρών και τις τράπεζες, όχι μόνον στις προβληματικές χώρες, αλλά κυρίως τις τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία. Πιθανές πηγές άντλησης ρευστού θα ήταν για τις τράπεζες, εκτός από τις μετοχές, ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ οι εναπομείνασες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εγγυήσεις προς την Ιταλία και την Ισπανία. Τέλος ο Άντριου Μπόσομγουερθ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του δεν επενδύει πια στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας».

Πηγές: Reuters, Deutsche Welle