Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2002 18:07

Το ενδεχόμενο παραβάσεων στην «πρεμιέρα» της Εκδόσεις Λιβάνη στο ΧΑΑ διερευνά η Ε.Κ.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνά το ενδεχόμενο παραβάσεων της σχετικής νομοθεσίας για τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή, κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρίας Λιβάνης.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής, «κατά την πρώτη

ημέρα διαπραγμάτευσης στο ΧΑΑ (26-7-2002) της μετοχής και κατά τη διάρκεια της προσυνεδρίασης, από την οποία διαμορφώνεται η τιμή ανοίγματος, εισήχθησαν στο ΟΑΣΗΣ εντολές πώλησης "στο άνοιγμα" 69.180 τεμαχίων, εκ των οποίων τα 60.780 για λογαριασμό θεσμικού επενδυτή εξωτερικού. Οι εντολές πώλησης για τις υπόλοιπες 8.400 μετοχές εισήχθησαν από 40 διαφορετικούς εντολείς.

Από την πλευρά των αγοραστών κατά την προσυνεδρίαση, υπήρχαν εντολές αγοράς που κυμαίνονταν από 1 έως και 8,48 ευρώ. Συγκεκριμένα κάτω από την τιμή εισαγωγής της μετοχής (4,84 ευρώ) υπήρχαν 56 διαφορετικές εντολές αγοράς. Με βάση τον αλγόριθμο του συστήματος συναλλαγών, κάθε τιμή εμφανιζόμενη σε υφιστάμενες εντολές θεωρείται από το σύστημα «υποψήφια τιμή ανοίγματος». Ως τιμή ανοίγματος επιλέγεται εκ των «υποψηφίων τιμών ανοίγματος» αυτή με τον

μεγαλύτερο «υποψήφιο όγκο συναλλαγής».

Από τα παραπάνω προκύπτει, σύμφωνα με την ΕΚ, ότι η προσυνεδριακή δημοπρασία ανοίγματος για την μετοχή μεγιστοποίησε τον όγκο συναλλαγών στην τιμή του 1 ευρώ, η οποία εμφανίσθηκε και ως τιμή ανοίγματος και ως τιμή εκτέλεσης των πρώτων κατά χρονική προτεραιότητα εντολών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η προσφορά και η ζήτηση επανέφεραν την τιμή της μετοχής στα 3,62 ευρώ, η οποία ήταν και η τιμή κλεισίματος.