Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2002 19:05

Θεαματική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν σήμερα οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.202,7 μονάδες ενισχυμένος κατά 4,63%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.395,83 μονάδες σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο κατά 7,04% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.741,95 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 5,89%. Περίπου δύο ώρες πριν από το τέλος της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 5,94% και έχει φθάσει τις 3.791,69 μονάδες.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκαν αρχικώς οι κλάδοι των τραπεζών, των ασφαλειών και των εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Στη συνέχεια, μετά τη σημαντική άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι τοποθετήσεις ενισχύθηκαν στο σύνολο των κλάδων.

Εκτός από τη νέα άνοδο των αμερικανικών χρηματιστηρίων, θετικό αντίκτυπο είχαν επίσης ορισμένα ενθαρρυντικά επιχειρηματικά νέα. Πιο συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη του βρετανικού ομίλου ΜΜΕ Pearson αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο κατά 27%, ενώ η επίσης βρετανική Vodafone στο δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο πρόσθεσε 2,7 εκατομμύρια νέους συνδρομητές στο πελατολόγιό της. Οι μετοχές των παραπάνω εταιρειών ενισχύθηκαν κατά 7,46% και 2,46% αντιστοίχως.

Οι επενδυτές έσπευσαν παράλληλα να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που δημιούργησε η έντονα πτωτικά πορεία των αγορών τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ έδειξαν να αγνοούν την είδηση ότι η αμερικανική εταιρεία Qwest Communications παραδέχθηκε την ύπαρξη παρατυπιών στα λογιστικά της βιβλία κατά τη χρονική περίοδο 1999-2001 δεν είχε τον αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο.

Η Qwest, η οποία υπόκειται σε λογιστικό έλεγχο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των οικονομικών της αποτελεσμάτων καθώς και των προβλέψεών της για την τρέχουσα χρήση.

Ωστόσο, παρά τη σημερινή σημαντική άνοδο των μετοχικών τιμών, πολλοί αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις επόμενες συνεδριάσεις επισημαίνοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τα κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά αποτελέσματα που θα δοθούν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.