Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Ιουλίου 2002 00:01

Δίψα για μετοχικά κέρδη

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ επενδυτές έδειξαν το δρόμο της μεγάλης επιστροφής στα χρηματιστήρια, οδηγώντας τις μετοχικές τιμές σε θεαματική ανάκαμψη στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας. Οι επενδυτές αγνόησαν την αποκάλυψη του σκανδάλου Qwest και αποφάσισαν πως τα χρηματιστήρια «έπιασαν πάτο», αναζητώντας φθηνές ευκαιρίες σε όλο το φάσμα της αγοράς. Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως η ικανότητα που έδειξε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να βρει άνετα επίπεδα στήριξης ήταν αυτή που προκάλεσε και την αλλαγή κλίματος στην αγορά, το ενδιαφέρον της οποίας εστιάστηκε στη μετοχή της General Electric, μετά την ανακοίνωση πως θα διασπάσει το χρηματοοικονομικό σκέλος της σε τέσσερις τομείς προκειμένου να βελτιώσει τη διαφάνεια των λειτουργιών της. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 447,49 μονάδες, ποσοστό 5,41%, κλείνοντας στις 8.711,88 μονάδες. Με κέρδη 73,13 μονάδων, ποσοστό 5,79% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.335,25 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο της τελευταίας πενταετίας χθες, καθώς οι επενδυτές άφησαν κατά μέρος τις επιφυλάξεις τους και ακολούθησαν πιστά την πρακτική των Αμερικανών συναδέλφων τους.

Η άνοδος παρέσυρε όλους τους τομείς μετοχών, με τις μετοχές ασφαλειών να ηγούνται της πορείας, με επικεφαλής τη Swiss Life λόγω φημών για συμμετοχή της συμφωνίας εξαγοράς.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς υποστήριξαν πως οι επενδυτές άρχισαν να πιστεύουν πως οι τιμές βρίσκονται κοντά στο ναδίρ της πρόσφατης πτώσης, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 5,75% και 6,9% αντίστοιχα. Ο πρώτος δείκτης κατέγραψε τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη από τις 21 Οκτωβρίου 1997, όμως ο δεύτερος παραμένει κάτω από τα επίπεδα των 2.900 μονάδων -όριο για την αναρρίχησή του σε θετικό έδαφος.

Χρηματιστές ανέφεραν πως η απόφαση δύο εκ των μεγαλύτερων συνταξιοδοτικών ταμείων του κόσμου, των ολλανδικών PGGM και ABP, να διακόψουν τα δάνεια μετοχών σε αντισταθμιστικά ταμεία προκειμένου να αποθαρρύνουν τη δραστηριότητα βραχυπρόθεσμων πωλήσεων συνέβαλε στη δημιουργία θετικού κλίματος στην Ευρώπη.

Ο κλαδικός δείκτης ασφαλειών ενισχύθηκε σημαντικά, όμως παραμένει 40% κάτω από τις αρχές του έτους, αν και 25% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκε ενδοσυνεδριακά την προηγούμενη εβδομάδα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ