Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011 13:59

Διαψεύδονται οι συζητήσεις για διάσωση της Πορτογαλίας

Καμία συζήτηση για τη διάσωση της Πορτογαλίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν βρίσκεται σε εξέλιξη, ξεκαθάρισε σήμερα η Κομισιόν.

Καμία συζήτηση για τη διάσωση της Πορτογαλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ δεν βρίσκεται σε εξέλιξη, ξεκαθάρισε η Κομισιόν, απαντώντας σε δημοσιεύματα που θέλουν τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες να ασκούν πιέσεις στη Λισαβόνα να ζητήσει βοήθεια μετά την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού της.

«Δεν υπάρχουν συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και δεν υπάρχει τέτοια προοπτική σε αυτό το στάδιο για την Πορτογαλία ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της ευρωζώνης, η Γερμανία και η Γαλλία υπέδειξαν στο πλαίσιο του Eurogroup ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να ζητήσει αργά ή γρήγορα βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, έχοντας στο πλευρό τους και τη στήριξη της Φινλανδίας και της Ολλανδίας που εκφράζουν την ίδια θέση.

Δεν ασκήσαμε ποτέ πίεση σε κάποιο κράτος – μέλος και ούτε πρόκειται να το κάνουμε, ξεκαθάρισε πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ από τη Μάλτα.

«Επιθυμούμε ένα σταθερό ευρώ», επισήμανε η Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη βούληση του Βερολίνου «για μια ισχυρή, σταθερή Ευρώπη».

Αν και δεν έχουν αρχίσει ακόμη επίσημες συζητήσεις για το θέμα αυτό, οι πιέσεις εντείνονται ολοένα και περισσότερο εντός του Eurogroup (της ομάδας υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης).

Από τον Ιούλιο γίνονται κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα να προσφύγει η Πορτογαλία σε βοήθεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην περίπτωση που το κόστος δανεισμού της χώρας στις αγορές καταστεί υπερβολικά ακριβό.

Εκπρόσωπος της Λισαβόνας διέψευσε την Κυριακή το πρωί δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ότι της ασκούνται πιέσεις από Βερολίνο και Παρίσι, ώστε να προσφύγει σε πακέτο διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Πολλοί διαμορφωτές πολιτικής ευελπιστούν ότι η χρηματοδότηση της Πορτογαλίας από ΕΕ/ΔΝΤ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στην εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ισπανία, καθώς σύμφωνα με την παραπάνω πηγή, η πραγματική «μάχη» θα δοθεί στην Ισπανία, αν και πιστεύει ότι στη χώρα αυτή υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Ερωτηθείς να εκτιμήσει το πιθανό μέγεθος του προγράμματος που ενδεχομένως να χρειαστεί η Πορτογαλία, η πηγή το υπολογίζει σε περισσότερα από 50 δισ. ευρώ και σε λιγότερα από 100 δισ. ευρώ, γύρω στα 60 έως 80 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό να είναι απόλυτα ακριβές επειδή δεν έχουν γίνει γνωστές οι ανάγκες του πορτογαλικού τραπεζικού τομέα.

«Η Πορτογαλία δεν έχει ζητήσει βοήθεια, δεν μπορείς να πιέσεις μία χώρα να κάνει κάτι τέτοιο», ανέφερε άλλη πηγή της ευρωζώνης, εξηγώντας ότι «με αυστηρά αριθμητικά κριτήρια ίσως η βοήθεια να μην είναι αναγκαία, δεδομένης όμως της υστερίας που επικρατεί στις αγορές ίσως να ήταν χρήσιμη».

Την ίδια στιγμή, ανεβαίνουν οι τόνοι και στην πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας, καθώς ο ηγέτης του κυριοτέρου κόμματος της Αντιπολίτευσης τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης του πρωθυπουργού, Ζοζέ Σόκρατες και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην περίπτωση προσφυγής της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ για βοήθεια.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται και η πρώτη για το 2011 έκδοση ομολόγων που πραγματοποιεί το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη, προσφέροντας ομόλογα αξίας 1,25 δισ. ευρώ που λήγουν τον Οκτώβριο του 2014 και τον Ιούνιο του 2020.

Ήδη, η απόδοση των πενταετών πορτογαλικών κρατικών ομολόγων κυμαίνεται στο 6,43% - πάνω από το κόστος χρηματοδότησης της χώρας σε περίπτωση προσφυγής στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ - και των 10ετών στο 7,26%.

Μάλιστα, στην προσπάθειά της να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, η πορτογαλική κυβέρνηση εξέδωσε, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο του 2012 αξίας 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Αγορά πορτογαλικών ομολόγων από ΕΚΤ

Στην αγορά πορτογαλικών ομολόγων προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσφέροντας μια προσωρινή σανίδα σωτηρίας στη χώρα, σύμφωνα με traders, οι οποίοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η ΕΚΤ «αγοράζει 5ετή και 10ετή πορτογαλικά ομόλογα».

Όπως αναφέρουν πηγές του Reuters, το πριμ επιτοκίου των πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησε σήμερα, μετά την εκτίναξη της περασμένης εβδομάδας, χάρη στην παρέμβαση της ΕΚΤ για αγορά τίτλων πορτογαλικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις στη Λισαβόνα για προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του Reuters από την ευρωζώνη, την Κυριακή η Γερμανία, η Γαλλία και άλλα κράτη της ευρωζώνης επιχείρησαν να πείσουν την πορτογαλική κυβέρνηση να στραφεί στο ταμείο σταθερότητας της ΕΕ και του ΔΝΤ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Ο λόγος που ασκούνται οι ισχυρές αυτές πιέσεις στη Λισαβόνα είναι να προληφθεί η μετάδοση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.