Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη όσον αφορά στην προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο ξεφύγαμε από την κατάσταση πανικού, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νικόλαος Νανόπουλος, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη όσον αφορά στην προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο ξεφύγαμε από την κατάσταση πανικού, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νικόλαος Νανόπουλος, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.
Πρόσθεσε πως τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα και διαρθρωτικές αλλαγές που ήταν αδιανόητες.
Σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, χρειάζεται θάρρος, συνέπεια και εντατικοποίηση της προσπάθειας προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
Εθεσε μάλιστα τρεις αναγκαίες συνθήκες προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την κρίση. Την πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να γίνει αποδεκτό το βάρος της προσαρμογής με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας, συμπεριφορών και προτύπων. Την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στο μνημόνιο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας καθώς και τη δημιουργία θετικής αναπτυξιακής πολιτικής, με έμφαση στην εξωστρέφεια και με αιχμή τον τουρισμό και τις εξαγωγές.
Εφόσον εκπληρωθούν οι δύο πρώτες αναγκαίες προϋποθέσεις, η Ελλάδα μπορεί να επιτρέψει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς στα τέλη του 2011 ή αρχές του 2012, σημείωσε ο κ. Νανόπουλος επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σύμβολο επιτυχημένης εξόδου από την κρίση, από το χείλος του γκρεμού και να ενταχθεί στο κύριο κορμό της ευρωζώνης.
Εκτίμησε ακόμη ως αρκετά πιθανές νέες υποβαθμίσεις από τους οίκους Fitch και Moody's, με μια από τις δύο να πραγματοποιείται εντός του Ιανουαρίου, σημειώνοντας όμως ότι το μεγαλύτερο σοκ έχει ήδη απορροφηθεί όταν έγιναν οι υποβαθμίσεις του περασμένου Ιουνίου.
Αναφερόμενος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο κ. Νανόπουλος εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί το 2011 και ίσως και το 2012 η χειροτέρευση του δείκτη των δανείων σε καθυστέρηση, ενώ αναφορικά με τις καταθέσεις επισήμανε ότι θα πρέπει να μειωθούν τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων προκειμένου να αποκλιμακωθεί το κόστος χρήματος αλλά και να μπορέσουν να ωφεληθούν οι δανειολήπτες από υποχώρηση των επιτοκίων δανείων.
Αναφερόμενος στην εκροή των καταθέσεων, είπε ότι σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 28,3 δισ.ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 4,5% στο πρώτο τρίμηνο, 4,8% στο δεύτερο τρίμηνο, 1,75 στο τρίτο τρίμηνο και 1,5% στο τέταρτο τρίμηνο.
Ο κ.Νανόπουλος τόνισε ότι περισσότεροι από 250.000 δανειολήπτες εντάχθηκαν σε προγράμματα ρύθμισης των τραπεζών και 50.000 επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το τραπεζικό σύστημα επιδιώκει και θέλει να εξυπηρετήσει την πελατεία που αντιμετωπίζει προβλήματα.
Ερωτηθείς για την αποπληρωμή από την Eurobank των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου είπε ότι «δεν βιαζόμαστε αλλά δεν αποκλείεται μερική ή ολική αποπληρωμή», επισημαίνοντας ότι δεν είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ