Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 06:29

Ισχυροποίηση του ευρώ

Ανοδικά για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες κινήθηκε το ευρώ έναντι του γιέν μετά τη δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, ότι ήταν σωστό για τη χώρα του να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης προκειμένου να στηρίξει την Ιρλανδία.

Ανοδικά για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες κινήθηκε το ευρώ έναντι του γιέν μετά τη δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, ότι ήταν σωστό για τη χώρα του να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης προκειμένου να στηρίξει την Ιρλανδία.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ισχυροποιήθηκε έναντι των 10 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου εν μέσω εικασιών ότι οι αγορές ομολόγων από την Ιαπωνία θα περιορίσουν το πρόβλημα άντλησης κεφαλαίων της Ευρώπης. Το δολάριο κινήθηκε για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες ανοδικά έναντι του γιέν πριν από τη σημερινή έκθεση στις ΗΠΑ που ενδέχεται να δείξει αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών. Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων καθώς οι πλημμύρες στο Κουΐνσλαντ επιδεινώθηκαν, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί.

Σε σημερινή του συνέντευξη στο Τόκιο ο Νόντα είπε ότι η κυβέρνησή του θα χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα για να αγοράσει ευρωπαϊκά ομόλογα. Το ύψος των αποθεμάτων επισήμως διατηρήθηκε στο 1.096 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο από 1.101 δισ. δολ. το Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Η Ιαπωνία ακολουθεί την Κίνα και αγοράζει κρατικά ομόλογα στην Ευρωζώνη.

Στις 3 Ιανουαρίου σε κύριο άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Λι Κεκιάνγκ, είπε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να αγοράζει ισπανικό δημόσιο χρέος.

Το δολάριο ανέκαμψε από τα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου μιας εβδομάδας έναντι του γιέν.

Ο Dollar Index, που δείχνει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και του γιέν, σημείωσε σήμερα άνοδο 0,2% φθάνοντας στα 80,018.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου μετά τη σημερινή ανακοίνωση για μείωση το εμπορικού πλεονάσματος τον Νοέμβριο, μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στο Κουΐνσλαντ ενδέχεται να αυξηθεί από τους οκτώ που ανέρχονται σήμερα καθώς 72 άνθρωποι που αγνοούνται.

Το νόμισμα της Αυστραλίας υποχώρησε στα 98,53 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 99,56 σεντς που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, μετά την υποχώρησή του στα 98,42 σεντς, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 17 Δεκεμβρίου. Εναντι του γιέν το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα 81,88 γιέν.