Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 07:28

Airbus: Παραγγελία ρεκόρ από την Ινδία

Τη μεγαλύτερη παραγγελία στην ιστορία των εμπορικών αεροσκαφών κέρδισε η Airbus SAS από τη ινδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού μεταφορικού κόστους, IndiGo Airlines, αξίας - βάσει καταλόγου - 15 δισ. δολ. στηρίζοντας την απόφαση της κατασκευάστριας, να βελτιώσει το αεροσκάφος Α320 εφοδιάζοντάς το με νέους κινητήρες.

Τη μεγαλύτερη παραγγελία στην ιστορία των εμπορικών αεροσκαφών κέρδισε η Airbus SAS από τη ινδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού μεταφορικού κόστους, IndiGo Airlines, αξίας - βάσει καταλόγου - 15 δισ. δολ. στηρίζοντας την απόφαση της κατασκευάστριας, να βελτιώσει το αεροσκάφος Α320 εφοδιάζοντάς το με νέους κινητήρες.

Η αρχική παραγγελία για την απόκτηση 180 αεροσκαφών θα περιλαμβάνει 150 εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη τύπου Α320, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Η Airbus SAS που εδρεύει στη Γαλλία (Τουλούζη) δεσμεύθηκε για τη νέα εκδοχή του Α320 τον Δεκέμβριο μετά από ένα χρόνο και πλέον μελέτης και εκτιμά ότι η παραγγελία από την IndiGo θα κλείσει σε δύο μήνες.

Η επιτυχία πώλησης αεροσκαφών με έναν διάδρομο είναι σημαντική για την Airbus και την ανταγωνίστριά της Boeing Co. καθώς εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους από αυτόν τον τύπο αεροπλάνου. Η δέσμευση της Airbus να προσφέρει το Α320 με νέους κινητήρες από το 2016 πιέζει την Boeing με έδρα το Σικάγο (ΗΠΑ), να σκεφτεί σοβαρά το μέλλον του καλύτερου σε πωλήσεις μοντέλου της, Boeing 737.

Τα νέα αεροσκάφη θα βοηθήσουν την IndiGo να αυξήσει τη δραστηριότητά της στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου. Η αεροπορική εταιρεία που ανήκει στην InterGlobe Enterprises Ltd., έχει παραγγείλει ήδη 100 αεροσκάφη Airbus με έναν διάδρομο και χρησιμοποιεί 32. Η InterGlobe με γενικό διευθυντή τον Ραούλ Μπάσια, διαχειρίζεται επίσης ξενοδοχεία, εμπορεύεται ιδιωτικά αεροπλάνα και προσφέρει υπηρεσίες στον κλάδο της τεχνολογίας.

Η οικονομική ανάπτυξη του 8,9% της Ινδίας το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, κατέστησε τη χώρα τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάνμοχαν Σινγκ επιδιώκει τη διατήρηση της ετήσιας ανάπτυξης πλέον του 9%, προκειμένου να βελτιώσει τη ζωή των 828 εκατ. ανθρώπων που ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα.

Τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας ενδέχεται να αυξηθούν τέσσερις φορές φθάνοντας στα 180 εκατ. επιβάτες ετησίως έως το 2020 προέβλεψε πέρυσι ο Ινδός πρωθυπουργός.

Πιθανολογείται η χώρα να χρειαστεί 1.030 νέα εμπορικά αεροσκάφη μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Airbus τον Μάρτιο. Η SpiceJet Ltd., η αεροπορική εταιρεία χαμηλού μεταφορικού κόστους με έδρα το Νέο Δελχί, ανακοίνωσε πέρυσι παραγγελίες 30 αεροσκαφών τύπου Boeing 737 και 30 της Bombardier Inc. Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ινδίας, Air India και η Jet Airways (India) Ltd. και οι δύο παρήγγειλαν τα Boeing 787 Dreamliners.

Ο κλασικός τύπος του Airbus A320 είχε το 2010 τιμή καταλόγου 81,4 εκατ. δολ. και η εταιρεία έχει πει ότι η βελτιωμένη έκδοσή του ενδέχεται να κοστίζει 6 εκατ. δολ. περισσότερο. Η κατασκευάστρια αεροσκαφών θα αρχίσει να παραδίδει τη νέα έκδοση του Α320 στις αρχές του 2016, προβλέποντας δυνητικές πωλήσεις 4.000 αεροσκαφών μέσα σε 15 χρόνια. Η IndiGo είναι η πρώτη εταιρεία που δεσμεύθηκε να αποκτήσει τον βελτιωμένο τύπο του αεροσκάφους Α320.

Σύμφωνα με την Airbus η παραγγελία αυτή θα υπογραφεί μέσα σε δύο μήνες με την IndiGo. Η τελευταία στο μεταξύ παρήγγειλε κάποια κλασικά μοντέλα αεροσκαφών επειδή τα χρειάζεται πριν τη διάθεση των νέων αεροπλάνων. Το μοντέλο της μηχανής που θα τοποθετηθεί στη νέα έκδοση του A320 θα ανακοινωθεί αργότερα, σύμφωνα με την Airbus.

To A320 με τους δύο κινητήρες έχει χωρητικότητα περίπου 125 έως 185 ανθρώπων. Οταν την δεκαετία του 1980 η εταιρεία παρουσίασε το Α320 το αεροσκάφος περιελάμβανε σημαντικές καινοτομίες οι οποίες κατέστησαν την κατασκευάστρια ηγέτιδα στον χώρο από το 2003 και μετά.