Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 13:30

Οι ετήσιες προτεραιότητες της Ε.Ε. για την ανάπτυξη

Την πρώτη ετήσια επισκόπησή της για την ανάπτυξη, η οποία εστιάζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάκαμψη της οικονομίας και επικεντρώνεται σε βασικά μέτρα που εντάσσονται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020», παρουσίασε σήμερα η Ε. Επιτροπή.

Την πρώτη ετήσια επισκόπησή της για την ανάπτυξη, η οποία εστιάζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση όσον αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας και επικεντρώνεται σε βασικά μέτρα που εντάσσονται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020», παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα βασικά αυτά μέτρα αφορούν τρεις κυρίως τομείς, και συγκεκριμένα την ανάγκη για αυστηρή δημοσιονομική εξυγίανση με σκοπό την ενίσχυση της μακροοικονομικής σταθερότητας, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την αύξηση της απασχόλησης και μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.

Η Επιτροπή τονίζει δέκα δράσεις που εντάσσονται στους τρεις κύριους τομείς:

- Θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη

1. Εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής εξυγίανσης

2. Διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών

3. Εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα

- Κινητοποίηση των αγορών εργασίας, Δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης

1. Βελτίωση των κινήτρων εργασίας

2. Μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων

3. Επάνοδος των ανέργων στην απασχόληση

4. Εξισορρόπηση ασφάλειας και ευελιξίας

- Επίσπευση της ανάπτυξης

1. Αξιοποίηση του δυναμικού της ενιαίας αγοράς

2. Προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης

3. Δημιουργία αποτελεσματικής ως προς το κόστος πρόσβασης σε ενέργεια

Με την εν λόγω πρώτη ετήσια επισκόπηση για την ανάπτυξη, εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ. Όπως τονίζει η Κομισιόν, η επισκόπηση συνδυάζει διάφορες δράσεις που έχουν ουσιώδη σημασία για να ενισχύσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, για να μην μείνουμε πίσω σε σχέση με τους κυριότερους ανταγωνιστές μας και για να ετοιμάσουμε την ΕΕ να προχωρήσει προς την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

«Με την ετήσια επισκόπηση για την ανάπτυξη αρχίζει μια νέα φάση ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ανοίγουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο για την καθοριστική βελτίωση του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε και συντονίζουμε τις αλληλεξαρτημένες οικονομίες μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το μοντέλο που αντιπροσωπεύει η ΕΕ. Αυτή είναι η οικονομική μας διακυβέρνηση στην πράξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και συμπλήρωσε:

«Η ετήσια επισκόπηση για την ανάπτυξη αποτελεί ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάνοδο της Ευρώπης σε φάση ανάπτυξης και μεγαλύτερων επιπέδων απασχόλησης. Είμαι πεπεισμένος ότι, αν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, η Ευρώπη θα μπορέσει να επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης.»

Η ετήσια επισκόπηση για την ανάπτυξη εγκαινιάζει το πρώτο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές τους. Από τη στιγμή που συμφωνηθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν τις συστάσεις αυτές υπόψη τόσο στις πολιτικές τους όσο και στους εθνικούς τους προϋπολογισμούς.