Υποχρεωτική καθίσταται για τα ταμεία η έκδοση προσωρινής σύνταξης όπως ανέφερε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, ενώ το ποσό της σύνταξης θα πλησιάζει το 90% ή και το 95% της κανονικής και η εκκαθάριση θα γίνεται με την έκδοση της οριστικής απόφασης.
Υποχρεωτική καθίσταται για τα ταμεία η έκδοση προσωρινής σύνταξης όπως ανέφερε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, ενώ το ποσό της σύνταξης θα πλησιάζει το 90% ή και το 95% της κανονικής και η εκκαθάριση θα γίνεται με την έκδοση της οριστικής απόφασης.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, αποτέλεσμα της εφαρμογής του μέτρου θα είναι να απονέμεται σύνταξη σε 1-1,5 μήνα για τις περιπτώσεις που η ασφάλιση έχει γίνει σε ένα ταμείο και εντός 1,5-2,5 μηνών στην περίπτωση ασφάλισης σε δύο ή περισσότερα ταμεία (διαδοχική ασφάλιση).
Παράλληλα συστήνονται Γραφεία Εξυπηρέτησης για την ενημέρωσης των πολιτών στα Ταμεία, τα οποία συνδέονται στη συνέχεια με τα ΚΕΠ, ενώ η "διαδρομή" της αίτησης του ενδιαφερόμενου θα εξετάζεται από τις υπηρεσίες σε συνεργασία με τον ίδιο.
Η δυνατότητα έκδοσης προσωρινής απόφασης είναι νομοθετημένη διαδικασία εδώ και πολλά χρόνια από τις αρχές της δεκαετίας του '80, χωρίς να εφαρμοσθεί ποτέ σε μεγάλη έκταση παρά τις συμπληρωματικές ρυθμίσεις που έγιναν.
Το μέτρο, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας θα εφαρμοσθεί εφόσον γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ και μέσα στους επόμενους τρεις μήνες περίπου από την ψήφισή του. Τρεις μήνες αργότερα θα μπορεί εξάλλου να εφαρμοσθεί και για τις επικουρικές συντάξεις.
Οριστική λύση στο πρόβλημα θα υπάρξει, όπως επίσης διευκρίνισε, με την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης των μητρώων των ταμείων, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στο χώρο των ταμείων, το οποίο όμως αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από ενάμιση χρόνο.
Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε και στη σύσταση σώματος από πιστοποιημένους εισηγητές για την έκδοση των αποφάσεων, ένα σώμα έμπειρων υπαλλήλων, που θα έχουν τη δυνατότητα μέσα σε λίγα λεπτά να διαπιστώσουν εάν υπάρχει δικαίωμα για σύνταξη, καθώς και το ποσό κατά προσέγγιση.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι πολίτες μπορούν να κατανοήσουν την αδυναμία των ταμείων να δώσουν υψηλότερες συντάξεις, αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν «και με το δίκιο τους την μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται για την καταβολή της σύνταξης».
«Σήμερα καλείται ένας άνθρωπος μετά από 30 ή και 40 χρόνια δουλειάς να περιμένει χωρίς εισόδημα πολλούς μήνες ή και χρόνια για να πάρει την πρώτη του σύνταξη. Ένας υποψήφιος συνταξιούχος περιμένει από 6 μέχρι 14 μήνες κατά κανόνα για να πάρει σύνταξη όταν είναι ασφαλισμένος σε ένα ταμείο και από 8 μήνες μέχρι και 2,5 χρόνια εφόσον είναι ασφαλισμένος σε 2 ή περισσότερα ταμεία. Αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη καθυστέρηση υπάρχει στα επικουρικά ταμεία», τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης αναφερόμενος στις αρνητικές συνέπειες που έχει η καθυστέρηση της απονομής της σύνταξης.
Εστίασε επίσης στην οικονομική επιβάρυνση που υφίσταται ο εργαζόμενος, όταν απευθύνεται σε ιδιωτικά γραφεία για να έχει ενημέρωση ή και για ανάθεση της υπόθεσης έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης, ενώ έκανε λόγο και για «πελατειακή πρακτική απίστευτης έκτασης, που οδηγεί τον πολίτη να «αναζητεί μέσον προκειμένου να πάρει αυτό που του οφείλει η πολιτεία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ