Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 12:19

Επιμένει η ΝΕΟΓΑΛ για την Επιχειρησιακή Σύμβαση

Επιμένει στην εφαρμογή της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης η ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε., παρά τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας. ΓΣΕΕ: «Λαγός» για άλλες επιχειρήσεις η ΝΕΟΓΑΛ.

Επιμένει στην εφαρμογή της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης η ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε., παρά τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, όπως έκανε γνωστό σήμερα σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση επί της κοινής αιτιολογικής έκθεσης για κατάρτιση ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης στη γαλακτοβιομηχανία, αφήνοντας την ευθύνη υπογραφής της σύμβασης στην εργοδοσία και το σωματείο εργαζομένων στην εταιρεία.

Το ΣΚΕΕΕ έκρινε ότι η εταιρεία διαθέτει πολύ μεγάλη ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή βάση και τα στοιχεία δεν είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν την ύπαρξη επιτακτικής ανάγκης μείωσης του εργατικού κόστους προκειμένου να στηριχθεί η επιχείρηση σύμφωνα με τους όρους της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης της παραγωγικότητας της.

Όπως επισημαίνεται στη γνωμοδότηση, «το δικαίωμα που χορηγεί ο νέος νόμος, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ασκείται καταχρηστικά και ότι οφείλουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να σταθούν με υπευθυνότητα απέναντι στην εφαρμογή του και η δυνατότητα που δίνεται μέσω αυτού να ασκηθεί με φειδώ και με γνώμονα το σφαιρικότερο συμφέρον και πως μόνον έτσι θα κερδηθεί στην πράξη ο σεβασμός στη νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να εδραιωθεί στην εργασιακή συνείδηση και να καταστεί πυλώνας στήριξης της ελληνικής οικονομίας»,

Ο κ. Σεβαστίδης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά όταν ενημερωθεί και τυπικά για το πλήρες περιεχόμενο της γνωμοδότησης του ΣΚΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για τις αντιδράσεις που -όπως υποστήριξε- δεν λαμβάνουν υπόψη τους την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΟΓΑΛ, η μείωση των αμοιβών είναι αναγκαία προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και στο μέλλον, όταν οι συνθήκες θα έχουν επιδεινωθεί. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι προσφορότερες εφόσον συμφωνούνται μεταξύ των εταίρων στην ίδια επιχείρηση, που γνωρίζουν καλύτερα το περιβάλλον και τις ανάγκες της.

Στη ΝΕΟΓΑΛ ισχύουν μέχρι σήμερα δύο διαφορετικές συλλογικές συμβάσεις, μία για τις εταιρείες παστερίωσης και μία για το προσωπικό των συνεταιριστικών οργανώσεων και σύμφωνα με τον κ. Σεβαστίδη, έχουν μεταξύ τους σημαντικές διαφορές που προκαλούν δυσκολίες στην επιχείρηση, καθώς η κλαδική σύμβαση των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων προβλέπει αμοιβές κατά 20% υψηλότερες από εκείνες αντίστοιχων κλαδικών συμβάσεων.

ΓΣΕΕ: «Λαγός» για άλλες επιχειρήσεις η ΝΕΟΓΑΛ

«Αυτό που επιχειρούν η ΝΕΟΓΑΛ με κάποιους συνδικαλιστές σε πολλά εισαγωγικά, είναι μια απαράδεκτη ενέργεια», σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

«Μία επιχείρηση κερδοφόρα, μία επιχείρηση που δεν υπόκειται σε διακυμάνσεις να προσπαθεί να μειώσει προκλητικά τις αμοιβές των εργαζομένων, λειτουργεί ως λαγός για άλλες επιχειρήσεις», παρατήρησε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιτρέπεται να υπογραφεί τέτοια σύμβαση και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα κάνουν οτιδήποτε για να το αποτρέψουν.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η αντίδραση της ΓΣΕΕ σε ένα νέο κύμα επιχειρησιακών συμβάσεων ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας απάντησε: «Έχουμε εκφράσει τη ριζική αντίθεσή μας και έχουμε δηλώσει ότι δε θα βρεθεί συνδικαλιστής να υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες θα μειώνουν τα εισοδήματα των εργαζομένων. Αυτό από τη μεριά μας θα επιχειρήσουμε να το κάνουμε πράξη και όσοι επιλήσμονες ξεχάσουν και κάνουν τέτοια πράγματα θα μας βρουν απέναντί τους».