Ευήκοον ους έτεινε ο Πρωθπουργός στα αιτήματα της ΕΕΕ, σύμφωνα με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη. «Συμφωνήσαμε σε πολλά πράγματα και κυρίως στο σημαντικότερο, που είναι η συνεχής συνεργασία με την Ενωση», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός.
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, παρουσία του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη.
«Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας η ναυτιλία είναι ο βασικότερος οικονομικός μοχλός ανάπτυξης της πατρίδας μας», σημείωσε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Διαμαντίδης, «και μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ενωση έθεσε τις απόψεις της και τα αιτήματά της και ο πρωθυπουργός τις άκουσε με πολύ καλό τρόπο και πολύ ανοιχτό μυαλό».
«Συμφωνήσαμε σε πολλά πράγματα», πρόσθεσε, «και κυρίως στο σημαντικότερο, που είναι η συνεχής συνεργασία και επαφή του πρωθυπουργού -μέσω του υπουργείου- με την Ενωση για την υλοποίηση των στόχων που θέσαμε».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ των αιτημάτων της ΕΕΕ ήταν η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς και να αντιμετωπίζονται όπως οι ξένες επενδύσεις, τα εφοπλιστικά κεφάλαια που εισάγονται για επενδύσεις ξηράς στην Ελλάδα.
Τέλος, οι εφοπλιστές έθεσαν το ζήτημα του Λιμενικού Σώματος και συγκεκριμένα της υπαγωγής του στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη μετατροπή του Πειραιά σε πρώτο ναυτιλιακό κέντρο της Μεσογείου.
Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εφοπλιστές, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε: «Ο Πρωθυπουργός λίγο αργά θυμήθηκε το ότι υπάρχει ναυτιλία στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν δεκαπέντε μήνες, μέχρι να συνειδητοποιήσει τη σημασία της, το ότι δηλαδή αποτελεί πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας και παγκόσμια δύναμη. Χρειάστηκαν μήνες άστοχων πειραματισμών και παλινωδιών, οι οποίες μάλιστα συνεχίζονται» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση «να πει στο λαό που δεινοπαθεί, στους επιστρατευμένους και άνεργους ναυτεργάτες, στους εργάτες στη Ζώνη και στα άλλα ναυπηγεία πόσα ήταν τα κέρδη των εφοπλιστών την τελευταία δεκαετία, πόσες οι χρηματοδοτήσεις που πήραν από το κράτος και οι φόροι που πλήρωσαν, πόσες εκατοντάδες πλοία κατασκευάζουν τώρα στο εξωτερικό».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, που κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «δεν χάνει την ευκαιρία να εισακούει τα αιτήματα του μεγάλου κεφαλαίου, την ίδια στιγμή που καταδικάζει τους εργαζομένους στη φτώχεια και την ανεργία».
« Ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της ναυτιλίας, και όχι μόνο, βλέπουν τους μισθούς τους και τις δουλειές τους να χάνονται, οι εφοπλιστές αποτελούν τους πρωταθλητές των φορολογικών απαλλαγών αφού προβλέπεται να πληρώνουν μόλις 12 εκατομμύρια ευρώ για το 2011. Αυτό δείχνει ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και γιατί είναι επικίνδυνη για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση..