Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 14:25

«Λαβράκι» στο χώρο των ιατρικών προμηθειών από το ΣΔΟΕ

«Λαβράκι» έβγαλε το ΣΔΟΕ με τον εντοπισμό εταιρείας στο χώρο των ιατρικών προμηθειών που έκανε μεγάλες υπερτιμολογήσεις πουλώντας υλικά σε δημόσια νοσοκομεία με υπέρογκα ποσοστά κέρδους.

«Λαβράκι» έβγαλε το ΣΔΟΕ με τον εντοπισμό εταιρείας στο χώρο των ιατρικών προμηθειών που έκανε μεγάλες υπερτιμολογήσεις πουλώντας υλικά σε δημόσια νοσοκομεία με υπέρογκα ποσοστά κέρδους.

Συγκεκριμένα σε έλεγχο του ΣΔΟΕ με την υποστήριξη του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος «ELENXIS», το οποίο εφαρμόζεται τον τελευταίο καιρό πιλοτικά, διαπιστώθηκε μεγάλης έκτασης υπερτιμολόγηση από επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας ως εισαγωγέας έμπορος προμηθευτής ιατρικών ειδών και μηχανημάτων (υλικών που χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικές επεμβάσεις) κατά κύριο λόγο σε Δημόσια Νοσοκομεία. Η πρακτική αυτή της εταιρείας μεθοδεύθηκε με τριγωνικές συναλλαγές στις οποίες συμμετείχαν ιταλική κυπριακή και ελληνική επιχείρηση.

Όπως επίσης διαπιστώθηκε, ο ιδιοκτήτης της ελληνικής επιχείρησης είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης της κυπριακής εταιρείας με αποκλειστικό σκοπό την υπερτιμολόγηση εμπορευμάτων, τα οποία ακολούθως η ελληνική επιχείρηση τα πωλεί σε Δημόσια Νοσοκομεία με υπέρογκα ποσοστά κέρδους. Στη συνέχεια μέσω της κυπριακής το προϊόν της υπερτιμολόγησης επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη της ελληνικής επιχείρησης μέσω εμβασμάτων προς άλλη την επιχείρηση συμφερόντων του, η οποία έχει έδρα στις Σεϋχέλλες.

Στην ανακοίνωσή του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται πως η ανάδειξη και επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων παράγονται μέσω της ανάλυσης κινδύνου, και της επεξεργασίας - αξιολόγησης των υπαρχόντων στοιχείων, τα οποία και εμπλουτίζονται από τη συνεχή ανατροφοδότηση της Βάσης Δεδομένων. Η διαρκής επανατροφοδότηση του νέου Συστήματος αποτελεί μία θεμελιώδη και δυναμική κατάσταση συνεχούς ροής αποτελεσμάτων των ως άνω διενεργούμενων ελέγχων και όλα τα νέα Δεδομένα, συναξιολογούνται συνολικά, με στόχο τη διαρκή επικαιροποίηση των παραγόμενων συμπερασμάτων.

Η διερεύνηση της ανωτέρω υπόθεσης ξεκίνησε άμεσα, δεδομένου ότι ο κλάδος της Υγείας είναι ιδιαιτέρου κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και επηρεάζει άμεσα τις δημόσιες δαπάνες μέσω των χρεών των Δημοσίων Νοσοκομείων και των Ασφαλιστικών Οργανισμών, που καλούνται να καταβάλουν ποσά τα οποία διογκώνονται με διάφορες μεθοδεύσεις από τις επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνεται, η υπερτιμολόγηση και κατά συνέπεια η επιβάρυνση των Δημοσίων Νοσοκομείων καθώς και των Ασφαλιστικών Οργανισμών, που κλήθηκαν να καταβάλουν ποσά, τα οποία διογκώθηκαν με αυτές τις μεθοδεύσεις ανέρχεται στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ.