Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 15:27

Σε ρήξη κυβέρνηση - φαρμακοποιοί

Με πλήρη διάσταση απόψεων ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους φαρμακοποιούς, μετά και από την απόρριψη από την Κομισιόν των θέσεων, που είχαν εκφραστεί σε πρώτο στάδιο.

Με πλήρη διάσταση απόψεων ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με τους φαρμακοποιούς, μετά και από την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των θέσεων, που είχαν εκφραστεί σε πρώτο στάδιο.

«Τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιώνουν τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος και ανακοίνωσε τις ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν τελικά στο σχετικό νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη.

Αυτές είναι:

- Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού.

- Εξαίρεση μόνο για τις πληθυσμιακές ανάγκες με σκοπό την διασπορά των φαρμακείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη (η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα γεμάτη από ορεινό όγκο). Το κριτήριο από 1:1500, γίνεται 1:1000

- Πλήρης απελευθέρωση ωραρίου για Σάββατο - Δευτέρα - Τετάρτη.

- Η έκπτωση μεσοσταθμική ανέρχεται στο 4,5%. Εδώ να προστεθεί στα ακριβά φάρμακα το κέρδος των φαρμακοποιών έπεσε ευθέως στο 14,3% (από 35%). Τα ακριβά φάρμακα αποτελούν το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων.

- Οι συμπράξεις/ συνεταιρισμοί/ εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών επιτρέπονται.

«Αιτία πολέμου» για τους φαρμακοποιούς είναι τα πληθυσμιακά κριτήρια που τίθενται για να ανοίξει ένα φαρμακείο, καθώς και η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας. Στα δύο αυτά ζητήματα οι είχαν εκφράσει εξαρχής σοβαρές αντιρρήσεις, ωστόσο οι θέσεις τους δεν εισακούστηκαν τελικά.

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις και προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Λόγω της πλήρους ρήξης με την κυβέρνηση μάλιστα προανήγγειλαν κινητοποιήσεις και προσανατολίζονται σε κλιμακούμενες 48ωρες απεργίες.

«Οι φαρμακοποιοί αποφασίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε το ρόλο μας, τις αποφάσεις μας, την οικονομική συμβολή σας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θ. Αμπατζόγλου.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κων. Λουράντος ζήτησε από τους φαρμακοποιούς της Αττικής να κλείσουν, ουσιαστικά, τα φαρμακεία, αφού, όπως είπε, θα ανακαλέσει από αύριο τη λίστα με τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «στοχεύεται η πλήρης εξόντωση των φαρμακείων» και πως ο ΠΦΣ «προχωρά στην οργάνωση πανελλαδικών κινητοποιήσεων αφενός και στην δικαστική έννομη διεκδίκηση – απαίτηση τήρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και νομολογίας».

«Καμιά ενέργεια και νομοθεσία δεν μπορεί να αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο εξαιρεί τα φαρμακεία από την απελευθέρωση των υπηρεσιών για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας», συμπληρώνει ο ΠΦΣ και καταλήγει ότι «η ευθύνη της αναστάτωσης στο χώρο της Δημόσιας Υγείας βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση».

Κλειστά Δευτέρα και Τρίτη τα φαρμακεία του Πειραιά

Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία του Πειραιά τη Δευτέρα και την Τρίτη 17 και 18 Ιανουαρίου, όπως αποφάσισε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος του Πειραιά, αντιδρώντας στις προωθούμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η επέκταση του ωραρίου και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών οδηγεί σε κλείσιμο των μικρομεσαίων φαρμακείων και εξοντώνει τους φαρμακοποιούς.