Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011 15:31

Διάψευδει ο ΥΠΟΙΚ τα περί ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους

Τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία «η Ελλάδα έχει προτείνει κάποια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους», διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Tι λέει για την υποβάθμιση από Fitch. Στη Βουλή το ν/σ για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Οι λύσεις που προτείνονται, όπως αυτή του ευρωομολόγου, βοηθούν αλλά δεν αποσκοπούν στο να αναβάλουν τις δύσκολες πολιτικές σήμερα, τονίζει σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προσδιορίζει ως βασικό κανόνα για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα την επόμενη τριετία, τις βαθιές τομές, τις δύσκολες αλλαγές και τις ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος.

Σχετικά με τις αντιρρήσεις στην έκδοση ευρωομολόγου παρατηρεί ότι «οι φωνές που τάσσονται ανοιχτά υπέρ, έστω της διερεύνησης του θέματος, έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με ελάχιστους μήνες πριν».

Αναφερόμενος στην απόφαση για αύξηση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης και την αγορά κρατικών ομολόγων ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «αυτό που όλοι αναγνωρίζουν είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση έντασης και προσμονής για αποφάσεις που τελικά, όταν λαμβάνονται, βρίσκονται ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις» και εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας ή σε ένα από τα επόμενα Συμβούλια Κορυφής».

Διάψευση για περί ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους

Ο υπουργός Οικονομικών διαψεύδει δημοσιεύματα κατά τα οποία «η Ελλάδα έχει προτείνει κάποια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους», ενώ σχολιάζοντας αρνητικές προβλέψεις αναλυτών και αγορών αναφέρει ότι «δεν είναι θέσφατα», για να προσθέσει ότι «στην πραγματική οικονομία οι ανθρώπινες αποφάσεις ανατρέπουν τα δεδομένα και τις συνθήκες και μπορούν να μεταβάλουν ριζικά τις προοπτικές». «Η επικίνδυνη συσσώρευση χρεολυσίων στα δύο-τρία χρόνια μετά το 2013, λόγω των αποπληρωμών των δανείων του μηχανισμού, που βλέπουν όλοι οι αναλυτές, ανατρέπεται με την κατανόηση της ανάγκης για μεγαλύτερους χρόνους αποπληρωμής, που υλοποιήθηκε στο δάνειο της Ιρλανδίας και θα ακολουθήσει για την Ελλάδα, βελτιώνοντας σημαντικά το προφίλ των αποπληρωμών μας στο μέλλον», επισημαίνει.

Για την υποβάθμιση από Fitch

Αναφερόμενος στους Οίκους Αξιολόγησης και την πρόσφατη υποβάθμιση από τη Fitch, ο υπουργός Οικονομικών επικαλείται την τριμηνιαία θετική αξιολόγηση ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, σημειώνοντας με νόημα ότι τις αποφάσεις των οίκων πρέπει να καθορίζουν τα πραγματικά δεδομένα και όχι προβλέψεις για το μέλλον, που βασίζονται σε πολλές εκτιμήσεις συχνά χωρίς βάση.

Στη Βουλή το ν/σ για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Όπως αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου, την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο νομοσχέδιο - τομή, για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, που θα ανατρέπει πλήρως το σημερινό καθεστώς και θα καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές ορισμένων επαγγελμάτων. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει βρεθεί «μια σωστή ισορροπία που απελευθερώνει το επάγγελμα χωρίς να διακινδυνεύει τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων» ενώ ειδικά για τους συμβολαιογράφους, διευκρινίζει ότι «λόγω της φύσης των υπηρεσιών που παρέχουν και οι οποίες ρυθμίζονται από το Σύνταγμα, οι ρυθμιζόμενες αμοιβές δεν μπορούν να καταργηθούν, γι’ αυτό και προχωράμε σε μείωσή τους».

Για το ενιαίο μισθολόγιο, ο υπουργός ζητεί να μην ξεκινά συζήτηση περί περικοπών, «πριν δούμε το εύρος της εφαρμογής του, που θα είναι αποτέλεσμα μελέτης και φυσικά διαλόγου με τους εργαζομένους».

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνωρίζει πως «δεν έχουμε φτάσει τους στόχους μας στο θέμα της τιμωρίας των φοροφυγάδων», θέτοντας ως στόσο τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και πειστικύ συστήματος τιμωρίας για τη φοροδιαφυγή.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται «περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι λίγους μήνες πριν» για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς, όπως αναφέρει, «μπορούμε να πιστεύουμε σε μια σταδιακή ανάκαμψη των επενδύσεων τόσο λόγω των κινήτρων για ξένες επενδύσεις όσο και λόγω της στόχευσης δράσεων του ΕΣΠΑ, αλλά και του επενδυτικού νόμου στην ύπαρξη νέων παραγωγικών επενδύσεων». Μέχρι να αναπτυχθούν νέοι οδηγοί ανάπτυξης, προσθέτει, η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς θα είναι το αποτέλεσμα της ανάκαμψης κλάδων με παραδοσιακή θετική συνεισφορά όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυτιλία.

Σε άλλο σημείο ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει πως «οι δράσεις που περιλαμβάνει το μνημόνιο δεν είναι νόμος, (αλλά) προγραμματικές δεσμεύσεις και στη συντριπτική τους πλειοψηφία περνούν για έγκριση από τη Βουλή».

Ερωτηθείς αν αισθάνεται «εύκολος στόχος» για την κριτική που δέχεται στα ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ απαντά ότι «ο μύθος της 'έντονης κριτικής' δεν βασίζεται σε τίποτε άλλο από μια απόλυτα υγιή σχέση συνεργασίας και διαλόγου» και προσθέτει ότι «είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν και αστοχίες σε ένα τόσο απαιτητικό και επείγον έργο, που πρέπει να νομοθετήσει η Βουλή και να υλοποιήσει η κυβέρνηση».