Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 06:48

Υποτίμηση του ευρώ

Πτωτικά έναντι του δολαρίου κινήθηκε το ευρώ, περιορίζοντας τα κέρδη πέντε ημερών, εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί παρά τις προσπάθειες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συναντώνται σήμερα, για την αναθεώρηση της στρατηγικής αντιμετώπισής της.

Πτωτικά έναντι του δολαρίου κινήθηκε το ευρώ, περιορίζοντας τα κέρδη πέντε ημερών, εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί παρά τις προσπάθειες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συναντώνται σήμερα, για την αναθεώρηση της στρατηγικής αντιμετώπισής της.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έναντι των 14 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου. Το μπατ της Ταϊλάνδης σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες σε μία εβδομάδα εν μέσω εικασιών ότι η κεντρική τράπεζα θα περιορίσει την ανατίμηση που απειλεί τις εξαγωγές της χώρας και την ανάπτυξή της από αυτές. Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας προς τα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων έναντι του δολαρίου της Νέας Ζηλανδίας εν μέσω ανησυχιών ότι οι πλημμύρες στη χώρα θα αναχαιτίσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Το ευρώ υποχώρησε στο 1,3339 ανά δολάριο στις 12:20 μ.μ. στο Τόκιο από 1,3388 που ήταν στις 14 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, όπου αναρριχήθηκε στο 1,3457, και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Δεκεμβρίου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διολίσθησε στα 110,59 γιέν από 110,94 γιέν. Ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του ιαπωνικού νομίσματος σημείωσε το δολάριο στα 82,81 από 82,87 γιέν.

Στις 14 Ιανουαρίου η Ελλάδα έχασε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική της ικανότητα από τον οίκο Fitch Ratings στο ΒΒ+.

Αυτήν την εβδομάδα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους με τη Γερμανία να χαλαρώνει την αντίδρασή της για μία διευρυμένη αντιμετώπιση και την Πορτογαλία να λέει ότι μπορεί να εξέλθει της κρίσης χωρίς οικονομική βοήθεια.

Επίσης το ευρώ κινήθηκε πτωτικά εν μέσω εικασιών ότι η άνοδός του σε ποσοστό 3,7% έναντι του δολαρίου την εβδομάδα που πέρασε ήταν υπερβολική.

Την τελευταία εβδομάδα το ευρώ ισχυροποιήθηκε 2% μεταξύ των νομισμάτων των 10 αναπτυγμένων χωρών σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indexes. Το γιέν έχει υποχωρήσει 1,6% και το δολάριο βρίσκεται 1,4% χαμηλότερα.

Πτωτικά κινήθηκε το μπατ της Ταϊλάνδης διευρύνοντας τις απώλειες δύο εβδομάδων. Εναντι του δολαρίου σημείωσε απώλειες 0,3% για να διαμορφωθεί στα 30,57 ανά δολάριο ΗΠΑ μετά την πτώση του κατά 1,6% τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Απώλειες για τρίτη ημέρα έναντι του δολαρίου της Νέας Ζηλανδίας σημείωσε το νόμισμα της Αυστραλίας, καθώς οι πλημμύρες στη βορειοανατολική πολιτεία του Κουΐνσλαντ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 28 ανθρώπων, την εκκένωση κατοικιών, την καταστροφή καλλιεργειών και το κλείσιμο ορυχείων τις έξι τελευταίες εβδομάδες.

Οι έντονες βροχοπτώσεις κινούνται νότια επιβαρύνοντας τους ποταμούς της χώρας που απειλούν περισσότερες πόλεις.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στο 1,2864 ανά δολάριο Νέας Ζηλανδίας από 1,2906 δολ. Νέας Ζηλανδίας την εβδομάδα που πέρασε, όταν υποχώρησε στο 1,2852 δολ. Ν. Ζηλανδίας, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Δεκεμβρίου. Το νόμισμα της Αυστραλίας σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 98,80 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ.