Έντονη κριτική άσκησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατηγορώντας τον ότι με τις εκκλήσεις του να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) «περιπλέκει την κατάσταση».
Έντονη κριτική άσκησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τις εκκλήσεις του περί ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
«Οι μεμονωμένες προτάσεις αυτές δεν διευκολύνουν την κατάσταση, αλλά την περιπλέκουν», δήλωσε ο Σόιμπλε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει «απολύτως κανείς λόγος βραχυπρόθεσμα να συζητήσει» την αύξηση της βοήθειας προς τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είναι αντίθετος σε μία συζήτηση «μεσοπρόθεσμα» για την μεταβολή των διαθεσίμων του Ταμείου. «Δεν πρόκειται για διεύρυνση ή αύξηση, αλλά για τη διασφάλιση ότι το ποσό που αποφασίσθηκε τον Μάιο είναι πραγματικά διαθέσιμο», ανέφερε.
Το EFSF διαθέτει 440 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ και είναι ο κύριος φορέας της οικονομικής βοήθειας που αποφασίσθηκε την άνοιξη του 2010 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη στήριξη της Ελλάδας και, στη συνέχεια, της Ιρλανδίας.
Αυτή τη στιγμή, μόνο 250 δισ. από τα 440 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν ουσιαστικά σε χώρες της ευρωζώνης, λόγω του περίπλοκου συστήματος εγγυήσεων δανείων, ποσό που πιθανότατα να μην αποδειχθεί αρκετό, σε περίπτωση βοήθειας της Πορτογαλίας και, πιθανότατα, της Ισπανίας.
Σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» το σαββατοκύριακο, ο Μπαρόζο εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στη Γερμανία και τόνισε ότι καθήκον του είναι να υπερασπιστεί το καλό της Ευρώπης.
«Ευελπιστώ ότι οι κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί θα σεβαστούν το ρόλο της Κομισιόν και εμείς στην Κομισιόν έχουμε όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και το καθήκον να ενημερώσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες για το τι είναι σωστό», ανέφερε.
Στον πρόεδρο της Κομισιόν έσπευσε να απαντήσει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, λέγοντας ότι αδυνατεί να καταλάβει τις δηλώσεις του. Ο γερμανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι «όταν ένα Ταμείο δεν χρησιμοποιείται παρά μόνο κατά ένα μικρό μέρος, δεν υπάρχει λόγος να γίνεται λόγος για ενίσχυσή του».
Ο μηχανισμός διάσωσης στο επίκεντρο Eurogroup και Ecofin
Το θέμα της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης αναμένεται να συζητηθεί κατά τις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin, σήμερα και αύριο, με τους αναλυτές να θεωρούν ωστόσο πολύ μικρές τις πιθανότητες να υπάρξει κάποια συμφωνία αυτή την εβδομάδα.
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προτείνει ένα συνολικό πακέτο για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ίδια ώρα που ο διοικητής της ΕΚΤ καλεί τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης σε μία τεράστια προσπάθεια για μείωση του χρέους.
Σε συνέντευξή της ύστερα από συνάντηση που είχε με κορυφαία μέλη του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, το Σάββατο, η Μέρκελ δήλωσε ότι οποιοδήποτε μέτρο για τη σταθεροποίηση του ευρώ θα πρέπει να εμπεριέχεται σε ένα συγκεντρωτικό στρατηγικό πακέτο, γεγονός που απομακρύνει τις ελπίδες να βρεθεί άμεσα απόφαση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
«Εάν οι συζητήσεις πρόκειται να εστιαστούν σε ένα ακόμη πακέτο μέτρων, το πιο σημαντικό απ' όλα είναι να αναπτύξουμε μία ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία απαραιτήτως θα πρέπει να προβλέπει στενότερο οικονομικό συντονισμό», υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να εγείρονται νέες πτυχές καθημερινώς.
Τρισέ: Ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του EFSF
Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ποιότητα.
Σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, το τηλεοπτικό κανάλι LCI και την ημερήσια εφημερίδα Le Figaro, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ υπογράμμισε, επίσης, την υποχρέωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν προκειμένου να λάβουν τα κεφάλαια στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
«Η αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των διοικητικών στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι το ταμείο, στη σημερινή του μορφή, χρειάζεται ενίσχυση, τόσο σε ποιοτικό όσο και σε ποσοτικό επίπεδο», δήλωσε αναφορικά με την ενίσχυση του EFSF.
«Το θέμα της ποσότητας είναι σαφές. Όσον αφορά στην ποιότητα, αυτή αφορά στους όρους χρήσης του ταμείου, οι οποίοι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι και άμεσοι», υπογράμμισε ο Τρισέ.