Θετικά βλέπουν το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων η Κομισιόν και η ΕΚΤ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει διαφορά απόψεων εντός της κυβέρνησης αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
Θετικά βλέπουν το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες.
«Όσον αφορά στην Ελλάδα, τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ είναι θετικές αναφορικά με την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι σήμερα», ανέφερε, κάνοντας λόγο για «εντυπωσιακή» δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα το 2010.
«Η δημοσιονομική εξυγίανση το 2010 ήταν εντυπωσιακή - 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ ξανά», επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin.
Τμήμα του συνολικού «πακέτου» η επιμήκυνση
Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων από ΕΕ και ΔΝΤ, δήλωσε ότι από τη χθεσινή συζήτηση στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, συνολικού ύψους 110 διδ. ευρώ προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το ζήτημα της επιμήκυνσης είναι τμήμα του συνολικού πακέτου που θα συμφωνηθεί για το μηχανισμό στήριξης.
Ερωτηθείς αν αναμένει μείωση των επιτοκίων δανεισμού που συμφώνησε τον προηγούμενο χρόνο η Ελλάδα με τους δανειστές της, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις, επισημαίνοντας ότι και αυτό το ζήτημα αυτό αποτελεί τμήμα του συνολικού πακέτου.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει την απόλυτη διαβεβαίωση ότι η όποια απόφαση που θα αφορά το συνολικό μηχανισμό στήριξης, θα αφορά και την Ελλάδα», ανέφερε, τονίζοντας ότι πολλές χώρες θεωρούν, εύλογα, ότι το σημερινό κόστος δανεισμού είναι υψηλό, για αυτό και ένα από τα θέματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση για τον τρόπο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης είναι και οι ευνοϊκότεροι όροι δανεισμού.
Ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν υπάρχει διαφορά απόψεων εντός της κυβέρνησης αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
Ανέφερε επίσης ότι σχεδιάζεται η έκδοση ομολόγων της «διασποράς» εντός των επόμενων μηνών, ενώ επανέλαβε την εκτίμησή του περί επιστροφής στις αγορές ομολόγων αυτή τη χρονιά.
Την ίδια ώρα, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να διαψεύσουν τα περί επιμήκυνσης αποπληρωμής του συνολικού χρέους της χώρας, μετά και τη συζήτηση που πυροδότησαν οι θέσεις που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Δεν τίθεται φυσικά θέμα επιμήκυνσης αποπληρωμής του συνολικού χρέους» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ . Πεταλωτής. «Υπάρχει κατ'αρχήν μια απόφαση που αφορά στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση δεν συζητά τίποτε παραπέρα», διευκρίνισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το κυβερνητικό επιτελείο έχει συγκεκριμένη άποψη και θέση για το θέμα.
Νωρίτερα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο Reuters ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για επιμήκυνση του συνόλου του χρέους της, ξεκαθαρίζοντας ότι η επιμήκυνση αφορά μόνο στα δάνεια των 110 δισ. ευρώ.
«Η ελληνική κυβέρνηση πηγαίνει με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα στις συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου και συμπλήρωσε: «Υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για επιμήκυνση των δανείων των 110 δισ. ευρώ και σε αυτό μένουμε».
Ικανοποίηση για τα επιτόκια δανεισμού
Σχολιάζοντας τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ικανοποιημένος, σημειώνοντας ότι παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό, τα ελληνικά spreads δεν ανέβηκαν και παρέμειναν στα επίπεδα του Νοεμβρίου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά στην επιμήκυνση που θα βοηθήσει τις αγορές να αντιληφθούν ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι βιώσιμα.
«Οι ελληνικές τράπεζες θα ανταπεξέλθουν επιτυχώς στα τεστ αντοχής»
Τέλος, ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζει τα επικείμενα τεστ αντοχής (stress tests) που θα πραγματοποιηθούν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σίγουρος ότι οι ελληνικές τράπεζες, μετά τις κινήσεις εξωστρέφειας που έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα θα ανταπεξέλθουν στα τεστ με επιτυχία.
Ρεν: «Όσο νωρίτερα ενισχυθεί το EFSF τόσο το καλύτερο»
Η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «προάγγελος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας», το οποίο αναμένεται να συσταθεί τον Μάρτιο, υπογράμμισε σήμερα ο Όλι Ρεν.
Για το λόγο αυτό, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος επί οικονομικών ζητημάτων υποστηρίζει ότι «όσο νωρίτερα ενισχυθεί το EFSF τόσο το καλύτερο», σύμφωνα με δήλωσή του στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και αξιωματούχων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Όσον αφορά στο νέο γύρο τεστ αντοχής, ο αρμόδιος Ευρωπαϊκός Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι στην αναθεωρημένη διαδικασία θα υποβληθούν τουλάχιστον 85 ευρωπαϊκές τράπεζες.
Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, αυτό που μένει είναι να αποφασιστεί εάν τα τεστ αντοχής θα εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο στον κίνδυνο χώρας.
ΚΚΕ: Σε βάρος των εργαζομένων κάθε διαπραγμάτευση
«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενώ ομόθυμα συμφωνούν σε νέα κλιμάκωση της άγριας επίθεσης κατά των εργαζομένων, διαφωνούν και παζαρεύουν ποιας χώρας τα μονοπώλια θα ισχυροποιηθούν περισσότερο ή ποιας θα υποστούν τις λιγότερες ζημιές από την κρίση στην ΕΕ που συνεχίζει να βαθαίνει», σχολιάζει το ΚΚΕ.
«Η επιμήκυνση, η διαμόρφωση σταθερού μηχανισμού και το ευρωομόλογο σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φιλολαϊκές λύσεις διαχείρισης της κρίσης, όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του συστήματος», συμπληρώνει.
Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα υποστηρίζει πως «είναι βέβαιο ότι η πορεία της διαπραγμάτευσης για τους όρους συμμετοχής κάθε χώρας στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης θα συνδεθεί απαρέγκλιτα με ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων σε κάθε χώρα, επιπλέον όσων προβλέπουν τα γνωστά μνημόνια».
ΣΥΝ: Συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους
Τη θέση του για την απεμπλοκή της Ελλάδας από το μνημόνιο και η συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με διαγραφή μέρους του, επανέλαβε ο ΣΥΝ.
«Χρειάζεται μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, που θα βάζει τέλος στην κερδοσκοπία των αγορών και θα προτάσσει τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι αυτές του κεφαλαίου», σχολιάζει η ανακοίνωση του Συνασπισμού αναφορικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζοντας ότι η «αδυναμία λήψης απόφασης για την αντιμετώπιση του χρέους, στη βάση της οριστικής ρήξης με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική οικοδόμησης της ΕΕ, εντείνει το συνεχιζόμενο αδιέξοδο της ευρωζώνης και της ίδιας της ΕΕ».