Την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό στην ευρωζώνη υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για στήριξη του ευρώ.
Την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό στην ευρωζώνη υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της για στήριξη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Η Γερμανία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ, δήλωσε σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό Stern. «Δεν υπάρχει επιστροφή στο γερμανικό μάρκο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μέρκελ και τόνισε ότι η Γερμανία είναι προσηλωμένη στο ευρώ.
Τάχθηκε επίσης υπέρ ενός καλύτερου συντονισμού στην ευρωζώνη. «Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερος συντονισμός πολιτικών σε θέματα φορολογίας και κοινωνικά ζητήματα, όσον αφορά την εργατική νομοθεσία και τις εξελίξεις σε σχέση με τους μισθούς στον δημόσιο τομέα. Πρέπει να συντονιστούμε...ώστε να εξαλειφθούν οι σημαντικές διαφορές που υπάρχουν κατά καιρούς», σημείωσε.
«Τώρα έχουμε μπροστά μας το εξής ζήτημα: Οι 17 χώρες της ευρωζώνης χρειάζεται να εργαστούν πιο εντατικά μεταξύ τους; Εγώ λέω "ναι", αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αυτά που συμφωνούμε θα πρέπει να είναι ανοιχτά σε όποιον άλλο θέλει να συμμετάσχει.»
H Μέρκελ δήλωσε επίσης αντίθετη στην ιδέα διαχωρισμού της ευρωζώνης σε χώρες του βορρά και του νότου. «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», δήλωσε. «Μιλώντας εκ μέρους της Γερμανίας, λέω ξεκάθαρα όχι σε κάτι τέτοιο. Εξάλλου η κατάσταση δεν είναι σε καμία περίπτωση άσπρο-μαύρο.»
Ετοιμάζεται «πακέτο» μέτρων για την ευρωζώνη
Το Βερολίνο ηγείται των διαβουλεύσεων για τον καθορισμό ενός «πακέτου» μέτρων της ευρωζώνης, με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς κρατικών ομολόγων. Στην προσπάθεια αυτή έχουν συνταχθεί σχεδόν όλες οι χώρες του κοινοτικού Βορρά.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το αργότερο έως την εαρινή Σύνοδο Κορυφής (25-26 Μαρτίου), ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαμβάνουν ισχυρές δεσμεύσεις για ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.
«Πρέπει να καταστήσουμε πιο αποτελεσματικό το Σύμφωνα Σταθερότητας (δημοσιονομική πειθαρχία) και να βελτιώσουμε την οικονομική συνεργασία προωθώντας την ανταγωνιστικότητα σε όλες τις χώρες», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί μια συνολική και πλήρης απάντηση της ευρωζώνης στην κρίση δημόσιου χρέους.
Προς την ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μίλησε για συνολικό «πακέτο» το οποίο δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο την αύξηση των δυνατοτήτων του Ταμείου και τη διεύρυνση της λειτουργίας του.
Moody's: Αξιολόγηση «Aaa» για την πρώτη έκδοση χρέους του EFSF
Εν τω μεταξύ, η Moody's Investors Service κατέταξε προσωρινά στην βαθμίδα «Aaa» την πρώτη έκδοση χρέους εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Σε σημερινή ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η αξιολόγηση θα καταστεί οριστική όταν γίνουν γνωστοί οι ακριβείς όροι της έκδοσης χρέους, συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ.
Το ποσό που θα αντληθεί θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο προγράμματος συνολικού ύψους 85 δισ. ευρώ για την παροχή στήριξης στην Ιρλανδία εκ μέρους της ΕΕ και του ΔΝΤ όπως ανακοινώθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 2010.
Η Moody's διευκρινίζει ότι η αξιολόγησή της βασίζεται στη δομή του Ταμείου και στην πιστοληπτική βαθμίδα στην οποία κατατάσσονται οι χώρες που το απαρτίζουν, εκτός της Ιρλανδίας και της Ελλάδος.
Οι προοπτικές της αξιολόγησης χαρακτηρίζονται ως «σταθερές» (stable), με την εξαίρεση των αξιολογήσεων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου, οι οποίες τελούν υπό εξέταση.
Αντίστοιχα, ως κίνδυνο που θα μπορούσε να επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα του προγράμματος, ο ξένος οίκος επισημαίνει το ενδεχόμενο μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό και ιδιαίτερα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας λόγω του αυξημένου ποσοστού συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, κατ' αντιστοιχία της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Moody's προειδοποιεί ακόμη ότι «η αποδυνάμωση της δέσμευσης στο EFSF των κρατών μελών της ευρωζώνης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις από πλευράς αξιολόγησης».