Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011 15:34

«Οχι» ΠΑΣΥΠΙΕ στο νέο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων

Την κατηγορηματική του αντίθεση στο προσχέδιο νόμου για το νέο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών.

Την κατηγορηματική του αντίθεση στο προσχέδιο νόμου για το νέο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, με το προτεινόμενο σχέδιο του υπουργείου, που ανοίγει το δρόμο σε έναν ιδιωτικό φορέα να αναλάβει το σύνολο των προμηθειών, θα οδηγηθούμε σε μια αγορά ολιγοπωλίου, με συνέπεια αφενός την εξαφάνιση εκατοντάδων εταιριών με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την απασχόληση, αφετέρου την αύξηση των δαπανών, αφού οι τιμές θα διαμορφώνονται κάτω από μονοπωλιακές συνθήκες.

Επιπλέον, οι εταιρείες-μέλη του συλλόγου «δεν κατανοούν αφενός γιατί το δημόσιο δεν θεωρείται ικανό να διασφαλίσει το ίδιο τα συμφέροντα του και για ποιο λόγο το εγχείρημα αυτό θα εξασφαλίσει σε μεγαλύτερο βαθμό την αντικειμενικότητα και την διαφάνεια των διαδικασιών».

Παράλληλα, σημειώνει πως αν και έχει καταθέσει προτάσεις για την εξυγίανση του συστήματος προμηθειών, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του «δεν αντιλαμβανεται την απροθυμία του υπουργού υγείας να δεχθεί εκπροσώπους του, προκειμένου να εκθέσει τις θέσεις και προτάσεις του».

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του συστήματος των προμηθειών, έχει προτείνει την ανάληψη των προμηθειών από ιδιωτικό φορέα, αφού προηγουμένως η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας μετατραπεί σε Επιτροπή Προδιαγραφών. Η ΕΠΥ θα προσδιορίζει το 80% των υλικών που χρειάζονται τα νοσοκομεία.

Τις προμήθειες, την αποθήκευση των υλικών και τη διανομή θα κάνει η ανάδοχος εταιρεία, που θα προκύψει από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό εντός του 2011. Το υπόλοιπο 20% σε φθηνά υλικά, όπως γάντια, γάζες κ.λπ., θα αναλαμβάνουν τα ίδια τα νοσοκομεία.