Μείωση 37%, έναντι εκτίμησης για περιορισμό του κατά 33,2%, σημείωσε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσή του, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Μείωση 37%, έναντι εκτίμησης για περιορισμό του κατά 33,2%, σημείωσε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσή του, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα είναι περίπου 1,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από αυτό που προβλέπεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2011 και περιορίστηκε στα 19.454 εκατ. € από 30.871 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Στον περιορισμό του ελλείμματος συντελεί, κυρίως, η μείωση των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 9,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 7,5% και των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 11.9% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 11,3%. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού έχουν μειωθεί κατά 10,9% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,0%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 7,3% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%. Συνολικά οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού – Τακτικού και ΠΔΕ – έχουν μειωθεί κατά 9,5%.
Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,4% περίπου. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι στόχου αύξησης 6,0%,ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50,6% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 41,7%.
Το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι το σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.
«Σε κάθε περίπτωση» καταλήγει η ανακοίνωση «τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός των συνολικών δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το 2010».
Το υπουργείο ανακοίνωσε ακόμη πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (υπουργεία, περιφέρειες και φορείς Γενικής Κυβέρνησης) προς τρίτους προσέγγιζαν τα 8,3 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, από περίπου 7,8 δισ. ευρώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2010.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους στο τέλος του Οκτωβρίου 2010, ανέρχονταν σε περίπου 6,53 δισ. ευρώ προς τα νοσοκομεία, σε 660,15 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία, σε περίπου 365,28 εκατ. ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε 116,25 εκατ. ευρώ προς διάφορα άλλα νομικά πρόσωπα
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων και των περιφερειών στο τέλος του Οκτωβρίου 2010, ήταν 620,56 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι από τους 1.601 φορείς που απαρτίζουν τη Γενική Κυβέρνηση, στο τέλος του Οκτωβρίου είχαν παράσχει στο Γενικό Λογιστήριο στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, μόνον 781 φορείς. Ταυτόχρονα, ο αριθμός αυτός βαίνει συνεχώς μειούμενος από τον Αύγουστο πέρυσι, οπότε το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να καταγράφει τα οικονομικά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά, τον Αύγουστο υπήρχαν στοιχεία από 967 φορείς, τον Σεπτέμβριο από 905 φορείς και τον Οκτώβριο από 781 φορείς.
ΝΔ: Απέτυχε η ασκούμενη πολιτική
«Η δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία για βασικά μεγέθη της Οικονομίας, δείχνουν ότι η Κυβέρνηση απέτυχε στους επιμέρους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (“Μνημόνιο”) για το 2010» σχολίασε ο αναπληρωτής αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση,
1ον. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν, το 2010, κατά 5,5%, έναντι στόχου στο “Μνημόνιο” για αύξηση κατά 13,7%. Ειδικότερα, τα έσοδα από το ΦΠΑ αυξήθηκαν, μετά και τις διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών, μόλις κατά 4,8% το 2010, έναντι στόχου στο “Μνημόνιο” για αύξηση 14,7%.
2ον. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκαν, το 2010, κατά 12%, έναντι στόχου στο “Μνημόνιο” για μείωση κατά 4%.
3ον. Η ύφεση διαμορφώθηκε, στο 3ο τρίμηνο του 2010, στο 4,6%, έναντι στόχου στο “Μνημόνιο” για 4% το 2010.
4ον. Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε, το Δεκέμβριο, στο 5,2%, έναντι στόχου στο “Μνημόνιο” για 1,9% το 2010.
5ον. Η ανεργία ανήλθε, τον Οκτώβριο, στο 13,5%, έναντι στόχου στο “Μνημόνιο” για 11,8% το 2010.
Όπως υποστηρίζει, το αποτέλεσμα αυτών των αστοχιών στις προβλέψεις και των αποκλίσεων στους στόχους ήταν οι συνεχείς αναθεωρήσεις των μεγεθών του “Μνημονίου” (ήδη 2 αναθεωρήσεις μέσα στο 2010), τα πρόσθετα μέτρα εκτός του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (π.χ. η περαίωση οφειλών), και η δημιουργία ενός μεγάλου εσωτερικού χρέους του Κράτους προς τις επιχειρήσεις (π.χ. μειωμένες επιστροφές ΦΠΑ) ώστε η Κυβέρνηση να φανεί ότι επιτυγχάνει τους συνολικούς δημοσιονομικούς στόχους της.
Προσθέτει μάλιστα πως και οι συνολικοί στόχοι έχουν αναθεωρηθεί και έτσι το έλλειμμα για το 2010, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 9,4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για 8,1% του ΑΕΠ.
Ο κ. Σταϊκούρας προβλέπει πως «αυτή η αποτυχία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής μεταφέρεται και επιβαρύνει τη δημοσιονομική κατάσταση και της εφετινής χρονιάς».