Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2002 14:50

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

ΣΤΑΘΕΡΟ στο 3,25% για ένατο κατά σειρά μήνα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του διοικητικού της συμβουλίου. Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ανησυχητική στασιμότητα.

«Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά. Η ανάπτυξη έδειχνε ισχυρή στο πρώτο τρίμηνο, επιβραδύνθηκε στο δεύτερο και ενδέχεται να παραμείνει στάσιμη στο τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο Ζαν Φρανσουά Μερσιέ αναλυτής της Salomon Smith Barney.

«Η Ευρώπη είναι ευάλωτη τώρα και υπάρχουν αρκετά προβλήματα σε ό,τι αφορά τη γενική ζήτηση», δήλωσε ο Ενρικ Λούμπχολτ, στέλεχος της Inversis Banco. «Συνεπώς, δεν ενδείκνυται η περίοδος αυτή για αυστηρότερη νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Salomon Smith Barney έχει ήδη αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη από 3,1% σε 2,6%, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ανακοινώσει ότι θα αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί εφέτος στο 1,4% και στο 2,9% το 2003. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστές οι νέες προβλέψεις του Οργανισμού, ωστόσο έχει καταστήσει σαφές ότι αναθεωρεί την πρόβλεψη για τη Γαλλία στο 1,3% εφέτος και στο 2,6% το 2003.

Παράλληλα, το γερμανικό ινστιτούτο Ifo υποβάθμισε σήμερα την αρχική του εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις, το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7% φέτος έναντι 0,9% που εκτιμούσε αρχικώς.

Ο ΟΟΣΑ από την πλευρά του προειδοποίησε ότι οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία έχουν γίνει πιο ζοφερές. «Από τον Απρίλιο κι έπειτα οι τελευταίες εξελίξεις υποδηλώνουν κάπως πιο σκοτεινή εικόνα, όχι όμως και ριζικά διαφορετική, για την ανάπτυξη, ενώ ο πληθωρισμός ενδέχεται να κινηθεί χαμηλότερα» τονίζει ο διεθνής Οργανισμός.

Aνησυχητικά στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε η σημερινή είδηση ότι ο δείκτης Purchasing Manager's Index του Reuters για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούλιο στις 51,6 μονάδες από 51,8 τον Ιούνιο και βρίσκεται πλέον οριακά πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την επέκταση του εν λόγω τομέα.

Σήμερα ανακοινώθηκε επίσης ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών εν μέσων έντονων ανησυχιών για την αύξηση της ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η κρατική στατιστική υπηρεσία Insee, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στο -17 τον Ιούλιο, από -13 τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν πτώση του δείκτη στο -14.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η ανεργία στη Γαλλία αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 9% -στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών- από 8,9% το Μάιο.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην προχθεσινή ανακοίνωση ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην υπ' αριθμόν δύο οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο σημειώνοντας πτώση μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αποθαρρυντική είναι η εικόνα που εμφανίζει και η γερμανική οικονομίας, καθώς οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 5,2% (έναντι -4,8% τον περασμένο μήνα), ενώ ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σημείωσε απρόσμενη πτώση τον Ιούλιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/26/233808.htm .

Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας απειλείται από τη σημαντική υποχώρηση των μετοχικών τιμών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/23/233043.htm , την ανησυχητική αύξηση των δημοσίων ελλειμμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/27/234030.htm και από τα προβλήματα των γερμανικών τραπεζών, πολλές εκ των οποίων έχουν ανακοινώσει ότι αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/29/234186.htm .

Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος πάνω από το επίπεδο-στόχο του 2% http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/25/233549.htm .

Αισιόδοξος ο Ισιγκ

Ωστόσο, παρά την πρόσφατη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών ο Οτμαρ Ισιγκ, εκ των κορυφαίων οικονομολόγων της τράπεζας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εξακολουθεί να έχει την άποψη ότι η οικονομία της ευρωζώνης στο τρέχον έτος θα επιταχυνθεί.

Ο κ. Ισιγκ έδειξε να υποβαθμίζει τη σημασία της χρηματιστηριακής υποχώρησης και της ενίσχυσης του ευρώ επισημαίνοντας ότι οι προοπτικές της ΕΚΤ για την οικονομία της ευρωζώνης δεν έχουν διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες.

«Τίποτε το ιδιαίτερο ή δραματικό δεν συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόκειται για συνεχή εξέλιξη η οποία παρακολουθείται από εμάς. Ο πρόεδρος Ντούιζενμπεργκ έχει χρησιμοποιήσει τον όρο ''στάση αναμονής'' και θεωρώ ότι αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη άποψη για τη θέση που τηρούμε σήμερα».

Ο Οτμαρ Ισιγκ είπε ακόμη ότι η πτώση των χρηματιστηριακών αγορών θα έχει πολύ λιγότερες επιπτώσεις στην Ευρωζώνη απ' ό,τι στην αμερικανική αγορά και πρόσθεσε ότι μέχρι τα τέλη του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να έχει επανέλθει στο 2,0-2,5%.

Προβλέψεις

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν τώρα ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμα και για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής.

«Η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων», δήλωσε στο Βloomberg ο Τρέβορ Ουίλιαμς οικονομολόγος της βρετανικής τράπεζας Lloyds.

Ο Πολ ντε Γκράβε, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Λόιβεν στο Βέλγιο -ο οποίος στις αρχές του έτους θεωρήθηκε εκ των υποψηφίων για την αντιπροεδρία στην ΕΚΤ- υπογραμμίζει: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει τώρα να δημιουργήσει την αντίληψη ότι έχει τη βούληση να μειώσει τα επιτόκια».

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουλίου η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμούσε ότι η ΕΚΤ ήταν πολύ πιθανό να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων της μέχρι το τέλος του 2002.

Μέχρι προσφάτως η UBS Warburg εκτιμούσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων μέχρι τις αρχές Αυγούστου, ενώ τώρα θεωρεί ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι τα τέλη του 2003.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η εικόνα που εμφανίζουν σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές εγγυάται τη σταθερότητα των επιτοκίων στη Βρετανία και Σουηδία για το υπόλοιπο διάστημα του τρέχοντος έτους.