Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη από «ΑΑΑ» θα μπορούσαν να ενισχύσουν το EFSF με μετρητά, δήλωσε στο Reuters πηγή της ευρωζώνης. Πρέπει να επιμεριστεί το βάρος στήριξης του ταμείου, αναφέρει το Βερολίνο.
Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη από «ΑΑΑ» θα μπορούσαν να ενισχύσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με μετρητά, δήλωσε στο Reuters πηγή της ευρωζώνης.
Ήδη, οι ευρωπαίοι πολιτικοί συζητούν τρόπους ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, το οποίο αν και θεωρητικά μπορεί να δανείσει κεφάλαια 440 δισ. ευρώ, στην πραγματικότητα οι χορηγήσεις του δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 225 δισ. ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιολόγησή του με «AAA».
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι να ενισχύσουν το ταμείο χωρίς να αυξηθεί το ποσό των 440 δισ. ευρώ, γιατί αλλιώς θα ήταν δύσκολο οποιαδήποτε λύση να κυρωθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο και να στηριχθεί από την κοινή γνώμη της χώρας.
Οι εξασφαλίσεις που παρέχουν στο EFSF χώρες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως η Γερμανία, αποτιμώνται στο 100% της ονομαστικής τους αξίας. Ωστόσο, οι αντίστοιχες εγγυήσεις χωρών με χαμηλότερη αξιολόγηση αποτιμώνται σε χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία.
Ένας τρόπος για να συμβάλουν στην ενίσχυση του ταμείου χώρες με αξιολόγηση κάτω του «AAA» θα ήταν να εισφέρουν μετρητά. «Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι, στα πλαίσια ενός καταμερισμού εργασίας με χώρες που δεν μπορούν να παρέχουν εξασφαλίσεις στο 100%, θα είχε νόημα να δώσουν μετρητά», ανέφερε η πηγή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Κομισιόν πρέπει να φροντίσει «να αποφευχθεί η εντύπωση ότι θέτει μόνο υπό πίεση τις χώρες με αξιολόγηση "AAA" και όχι και αυτές που πιθανόν να συνέβαλαν περισσότερο στην δημιουργία της κρίσης».
Σχολιάζοντας σήμερα το θέμα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι το βάρος στήριξης ενός κοινού ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης δεν πρέπει να το μοιράζονται λίγες μόνο χώρες.
«Η γερμανική κυβέρνηση έλεγε πάντοτε ότι δεν είναι σωστό να περιορίζονται τα οικονομικά βάρη του ταμείου διάσωσης σε λίγες μόνο χώρες», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.