Υπέρ της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης τάσσεται το ΔΝΤ, ενώ εκτιμά ότι απαιτούνται αυστηρά τεστ αντοχής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές.
Υπέρ της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης τάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ εκτιμά ότι απαιτούνται αυστηρά τεστ αντοχής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές.
Σε μια αναθεωρημένη έκδοση της «Έκθεσης για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα», το ΔΝΤ τονίζει ότι, αν και έχει σημειωθεί πρόοδος και οι περισσότεροι χρηματοοικονομικοί κλάδοι αρχίζουν να αποκαθίστανται, παραμένουν οι κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα.
«Τα προβλήματα στην Ελλάδα, και τώρα στην Ιρλανδία, έχουν τροφοδοτήσει ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους και την υγεία του τραπεζικού κλάδου σε μια σειρά από κράτη μέλη της ευρωζώνης», αναφέρει στην έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το ΔΝΤ προτείνει την αύξηση των κεφαλαίων του ταμείου διάσωσης και τη μεγαλύτερη ευελιξία του καθώς και τη διεξαγωγή αυστηρών και αξιόπιστων τεστ αντοχής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα νέο σοκ.
Η ανησυχία αφορά στην πιθανότητα τα κεφάλαια να μην είναι επαρκή, εάν μια μεγαλύτερη οικονομία χρειαστεί διάσωση, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ίσως η κρίση να επεκταθεί εκτός των ορίων της Ευρώπης.
Το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) διαθέτει συνολικά κεφάλαια και εγγυήσεις ύψους 440 δισ. ευρώ, ωστόσο, μόνο τα 225 δισ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα.
Το ΔΝΤ εκτιμά επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να συνεχίσει να διοχετεύει ρευστότητα στις τράπεζες που την έχουν ανάγκη και να διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
Ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο του EFSF
Εν τω μεταξύ, στα 48 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την πρώτη έκδοση ομολόγου του EFSF, ύψους 5 δισ. ευρώ, εν μέσω έντονης ζήτησης από τους επενδυτές, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη διαδικασία την οποία επικαλείται το Reuters.
Διαχειριστές κεφαλαίων ανέφεραν νωρίτερα στο πρακτορείο ότι οι προσφορές ανήλθαν στα 50 δισ. ευρώ περίπου.
Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 6 μονάδες βάσης επί των mid-swaps, δήλωσε αξιωματούχος ενός εκ των κυρίων αναδόχων. Η τιμολόγηση θα γίνει αργότερα εντός της ημέρας.
Κύριοι ανάδοχοι έχουν οριστεί η City, η HSBC και η SG CIB.
Πηγή: Reuters