Προϋπόθεση για να περάσουμε από την ύφεση σε ανάπτυξη είναι να λύσουμε χρόνιες αδυναμίες και προβλήματα, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Προϋπόθεση για να περάσουμε από την ύφεση σε ανάπτυξη είναι να λύσουμε χρόνιες αδυναμίες και προβλήματα, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι τράπεζες είναι μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς θα περάσουμε από την ύφεση, που μας ταλαιπωρεί, στην ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Προβόπουλος στη συνομιλία του με τον Κάρολο Παπούλια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όσο πιο τολμηρά και αποφασιστικά κινηθούμε να λύσουμε χρόνιες αδυναμίες και προβλήματα, τόσο πιο γρήγορα θα περάσουμε στην ανάπτυξη.
Σημειώνοντας πως η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο θέμα της ανάπτυξης (με εκτεταμένες αναφορές στις εκθέσεις της) ο κ. Προβόπουλος έκανε λόγο για «μεγάλη σύμπτωση απόψεων», με τον Πρωθυπουργό (σ.σ. κατά την πρόσφατη συνάντησή τους) για τις προϋποθέσεις και για «το πού πρέπει να ρίξουμε το βάρος για να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα».
Προϋπόθεση για ανάπτυξη είναι να λύσουμε πάγια προβλήματα, υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ και συνέχισε: «Δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη, να κινηθείς μπροστά όσο προβλήματα που μας ταλανίζουν εδώ και χρόνια, όπως ξέρετε, είναι παρόντα. Γι’αυτό πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα, πολύ αποφασιστικά, με τολμηρά βήματα, ούτως ώστε να λύσουμε αυτές τις αδυναμίες. Όσο αυτές οι αδυναμίες υπάρχουν δεν θα μπορούσαμε να διανοηθούμε την ανάπτυξη. Από εκεί και πέρα βέβαια χρειάζονται και άλλες προϋποθέσεις, το προηγούμενο είναι το ελάχιστο, που πρέπει να κάνουμε», εξήγησε.
«Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις οι τράπεζες»
Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε πως οι τράπεζες βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, δεδομένου ότι πέρυσι ταλαιπωρήθηκαν -όπως είπε- εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης.
Στο σημείο αυτό ο διοικητής της ΤτΕ, σημείωσε πως στην Ελλάδα συνέβη το ακριβώς αντίθετο αυτού που συνέβη στην Ιρλανδία. Δηλαδή, εξήγησε, στην Ιρλανδία ο τραπεζικός τομέας έριξε τα προβλήματα στην κυβέρνηση, αντιθέτως ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει υποστεί την ταλαιπωρία της δημοσιονομικής κρίσης. Και γι’αυτό, τόνισε, «είναι ένας πρόσθετος λόγος που επείγει το θέμα της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος».