Την ισχυρή πεποίθηση της Γερμανίας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη δημοσιονομική της εξυγίανση και θα επιτύχει τους στόχους της, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Γ. Παπακωνσταντίνου: Αξίζει να συζητηθεί η επαναγορά.
Την ισχυρή πεποίθηση της Γερμανίας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη δημοσιονομική της εξυγίανση και θα επιτύχει τους στόχους της, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Κατά τη γνώμη μας, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της», δήλωσε ο Γερμανός εκπρόσωπος, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει τα σενάρια περί επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων από την κυβέρνηση της Ελλάδας υπό το άρτιον.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε, επίσης, την ταύτισή της με τη δέσμευση του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» για την ευρωζώνη.
Θετικό ήταν το μήνυμα και της σημερινής δήλωσης του αναπληρωτή διευθύνοντος σύμβουλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζον Λίπσκι, ο οποίος υπογράμμισε στην τηλεόραση του Bloomberg την πεποίθησή του ότι η ευρωζώνη θα ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση χρέους χωρίς να χάσει κανένα από τα κράτη μέλη της.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Αξίζει να συζητηθεί η επαναγορά
Αξίζει να συζητηθεί η ιδέα για την επαναγορά των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου σε τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Απαντώντας σε ερώτηση, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, σχετικά με την επαναγορά ομολόγων του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως για να γίνει κάτι τέτοιο, «χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία από τις ιδέες που συζητούνται, όχι επίσημα». «Είναι», πρόσθεσε, «μια ιδέα που αξίζει κάποια συζήτηση, όπως και άλλες».
Όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, το πακέτο μέτρων για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα βελτιώσει το κλίμα στις αγορές. «Αυτό», σημείωσε, «θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως προς το τέλος του έτους, να επιστρέψουμε (σ.σ.: στις αγορές) με μία μεγαλύτερη έκδοση», τονίζοντας παράλληλα πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) πρέπει να έχει μεγαλύτερη δύναμη πυρός και ευελιξία.
Κομισιόν: Υπό συζήτηση το θέμα επαναγοράς του ελληνικούς χρέους
Το θέμα της επαναγοράς ελληνικού χρέους είναι μία από τις πολλές ιδέες που βρίσκονται υπό συζήτηση αυτήν την περίοδο στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν.
Συνεχίζοντας, ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι πράγματι, το θέμα που έθιξε από το Νταβός ο Έλληνας υπουργός οικονομικών βρίσκεται στο τραπέζι των ανεπίσημων συζητήσεων, αλλά παράλληλα, πρόσθεσε, υπάρχουν και άλλες επιλογές υπό συζήτηση.
«Η συζήτηση είναι ανοιχτή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να βρουν τους τρόπους για να δοθεί η πιο αποτελεσματική λύση, μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για τη λειτουργία και του σημερινού μηχανισμού στήριξης.
Οπως είπε, αυτήν την περίοδο στην ευρωζώνη, αλλά και στην ΕΕ γενικότερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μία συζήτηση σχετικά με την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Στις συζητήσεις αυτές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, περιλαμβάνεται και το θέμα του σημερινού και μελλοντικού χρηματοδοτικού μηχανισμού της ευρωζώνης, το οποίο θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 4ης Φεβρουαρίου.
Λαγκάρντ: Η αγορά ομολόγων από EFSF είναι «μία επιλογή»
Η χρήση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης για την αγορά κρατικών ομολόγων είναι μια ιδέα που αξίζει να εξεταστεί στο πλαίσιο των μέτρων για να γίνει πιο ευέλικτος ο μηχανισμός, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
Ερωτηθείσα εάν το ταμείο θα πρέπει να είναι σε θέση να δανείζει σε χώρες προκειμένου αυτές να επαναγοράζουν τα ομόλογά τους, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε στο Reuters Insider: «Προφανώς θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι είναι κατάλληλο και αποτελεσματικό. Η αγορά ομολόγων είναι μία επιλογή. Θα πρέπει να την κοιτάξουμε. Θα πρέπει να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά και να αποφασίσουμε τι είναι πιο αποτελεσματικό».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση: «Με μια άτακτη στροφή 180ο η κυβέρνηση, δια του Γ. Παπακωνσταντίνου, συζητά τώρα μια κηδεμονευόμενη «Γερμανική» αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η οποία κατά τον Γ. Παπανδρέου μπορεί να συνοδεύεται με μια αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των τραπεζών».
Υποστήριξε μάλιστα πως «η χώρα κινδυνεύει να υποστεί μια νέα λεηλασία και νεοαποικιακή παράδοση, χειρότερη από αυτήν του μνημονίου».
Όπως ανέφερε, «στην ουσία έχουμε ενώπιον μας μια ληστρική αναδιάρθρωση που θα βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα «σκουπίδια» και να ενισχύσουν τη κεφαλαιακή τους επάρκεια με χρήματα των φορολογούμενων, ενώ η χώρα θα μπει υπό την μπότα νέων μακρόχρονων δεσμεύσεων, ορισμένες εκ των οποίων θα έχουν συνταγματική ισχύ».
Καταλήγοντας, επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους της χώρας με δική της πρωτοβουλία και χωρίς όρους, «για μια στοιχειωδώς δίκαιη ρύθμισή του, η οποία πρέπει να συνοδεύεται με την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών, ως αφετηριακά μέτρα μιας νέας προοδευτικής σοσιαλιστικής πορείας».