Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων στα 30 έτη, διευκρινίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του. Η χώρα συζητά με την ΕΕ τη λήψη δανείου έως 50 δισ. ευρώ από το EFSF, αναφέρουν οι FT.
Δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων στα 30 έτη, διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή τις σχετικές αναφορές στον διεθνή Τύπο.
«Δεν υπάρχει κάποια επίσημη πρόταση στο τραπέζι», αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στα «Νέα», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως υπάρχει προβληματισμός για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους χωρών όπως η Ελλάδα, με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας, που έχει ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής από τις χώρες της ευρωζώνης, θα επιτύχει μεγάλη εξομάλυνση του αποπληρωμών του δημοσίου χρέους. Σημειώνεται ότι η έκτακτη χρηματοδότηση αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου του συνολικού χρέους της χώρας το 2013.
«Θα επαναλάβω ότι το στοίχημα για την Ελλάδα δεν είναι ποια ευκολία πληρωμής θα εξασφαλίσουμε, αλλά η επιστροφή σε μια κατάσταση που θα μπορούμε να ξεπληρώσουμε τα χρέη μας με τις δικές μας δυνάμεις. Αυτό θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και θα καθορίσει τη σχέση μας με τις αγορές», τονίζει ο υπουργός.
Προαναγγέλλει, παράλληλα, ότι ως το Μάιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή πακέτο επιπλέον μέτρων ύψους 12 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014. Το πακέτο αυτό θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «επανεξέταση» κοινωνικών δαπανών.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την παράταση της αποπληρωμής των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία στα 30 χρόνια. Την πληροφορία επιβεβαιώνουν και οι Financial Times.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο Αξελ Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, πρότεινε να παραταθεί η προθεσμία των τριών και επτά χρόνων για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας αντίστοιχα.
FT: Σε συζητήσεις η Ελλάδα για δάνειο 50 δισ. από το EFSF
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ελλάδα συζητά με την ΕΕ τη λήψη δανείου έως 50 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) καθώς και την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ σε 30 χρόνια και με μειωμένο επιτόκιο.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές από την Ελλάδα, η κυβέρνηση συζητά τη λήψη του ανωτέρω δανείου για να επαναγοράσει χρέος της περίπου στο 75% της ονομαστικής του αξίας.
Αν υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από το EFSF για να επαναγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), περίπου στο 70% της ονομαστικής τους τιμής.
Στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων θα προσφερθεί μία παράταση από 5 έως 10 χρόνια για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος και χαμηλότερα επιτόκια.
«Οι επίσημες συζητήσεις για το πακέτο είναι σε εξέλιξη αλλά βρίσκονται ακόμη σε μία αρχική φάση», ανέφερε ένας τραπεζίτης στην εφημερίδα.
Σύμφωνα με τους FT, η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της ευρωζώνης, ενώ «υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία είναι αντίθετη στη συγκεκριμένη χρήση των πόρων του EFSF».
Αλλος τραπεζίτης που μίλησε στην εφημερίδα είπε ότι περίπου το 15% έως 20% του χρέους της Ελλάδας συνολικού ύψους 330 δισ. ευρώ μπορεί να αγορασθεί από την αγορά, αν το πακέτο αποφασισθεί φέτος, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει για δανεισμό στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το επόμενο έτος.
«Σε αντάλλαγμα», πρόσθεσε ο τραπεζίτης, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυστηρές μεταρρυθμίσεις, με την παράταση του 3ετούς προγράμματος που συμφώνησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ.
«Ναι» στην αναδιάρθρωση λέει ο Γερμανός πρώην ΥΠΟΙΚ
Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρικ (SPD) τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με εγγυήσεις εκ μέρους της Ευρωζώνης. Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (Χάντελσμπλατ, 31.01.11), ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ζητά την εκχώρηση περισσότερων κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών στα όργανα της ΕΕ και κατηγορεί τον κυβερνητικό εταίρο της κ.Μέρκελ, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), για εθνική, σοβινιστική ρητορική στο θέμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.
«Προβλέπω ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη εντός των επομένων πέντε-έξι μηνών» αναφέρει ο κ. Στάινμπρικ. Σημειώνει σχετικά ότι και με μηδενικό νέο δανεισμό το βάρος του χρέους της Ελλάδας αυξάνεται. Ως εκ τούτου οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να πουν στην Ελλάδα "σας δίνουμε από κοινού χρήματα για να επαναγοράσετε τα ομόλογά σας σε ποσοστό 70%, έτσι θα έχετε ήδη μία περικοπή της τάξης του 30%". Κατά τον κ. Στάινμπρικ θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ώστε να αποδεχτούν μείωση των απαιτήσεών τους κατά 30-40% και στη συνέχεια η Ευρωζώνη να εγγυηθεί την έκδοση των απαιτούμενων νέων ομολόγων. "Αυτό θα ηρεμούσε τις αγορές, καθώς θα δουν ότι δεν θα χάσουν τα πάντα. Οι εταίροι όμως θα εγγυηθούν μόνον ένα μέρος, περίπου το 60%", λέει ο κ. Στάινμπρικ. Το υπόλοιπο, σημειώνει, "θα πρέπει να το χρηματοδοτήσουν μόνοι τους οι Έλληνες με αισθητά υψηλότερο επιτόκιο". Διαπιστώνει δε πως "όταν γίνεται για εβδομάδες συζήτηση για αναδιάρθρωση, στις αγορές προκαλείται εκνευρισμός, γι' αυτό θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση και να εκτελεστεί".
Κριτική στη Μέρκελ
Ο σοσιαλδημοκράτης πρ. υπ.Οικονομικών επικρίνει έντονα τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της κ.Μέρκελ γιατί είναι παγιδευμένος φραστικά στην απόρριψη του ευρω-ομολόγου και δεν τολμά να πει καθαρά στους Γερμανούς πολίτες ότι "δεν υπάρχει διέξοδος χωρίς 'κοινοτικοποίηση' των ρίσκων, αν δεν θέλουμε να προκαλέσουμε τις αγορές να μας υποβάλλουν σε νέες δοκιμασίες". Κατά τον κ. Στάινμπρικ, "η γερμανική κυβέρνηση επί δώδεκα μήνες προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, αλλά τώρα είναι απαραίτητο να κάνει μια νέα αρχή για να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ευρωζώνη". Εμπόδιο όμως θεωρεί το κόμμα των Φιλελευθέρων καθώς η ηγεσία του FDP - ο πρόεδρος Βεστερβέλε, ο υπ. Οικονομίας Μπρίντερλε και ο πρόεδρος της ΚΟ Ζολμς - έχει θέσεις, οι οποίες δε βοηθούν την Ευρώπη και στο εξωτερικό θεωρούνται μάλλον επιβαρυντικές. Μάλιστα το FDP, βλέποντας τις δυσκολίες στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του με εθνικά σοβινιστικά συνθήματα", λέει ο κ. Στάινμπρικ.
ΣΥΝ: Κυνικός και αποκαλυπτικός ο κ. Παπακωνσταντίνου
«Ο κ. Παπακωνσταντίνου στη σημερινή του συνέντευξη ήταν κυνικός και ταυτόχρονα αποκαλυπτικός», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας πως «τελικώς, το μνημόνιο δεν ήταν προσωρινό, δεν ήταν το μέσο για την αντιμετώπιση του χρέους, αλλά επιδιώκεται να μετατραπεί σε ένα μόνιμο μηχανισμό για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη δραματική μείωση των εισοδημάτων και την πλήρη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους».
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, «η προωθούμενη αναδιάρθρωση του χρέους από τους κυρίαρχους ευρωπαϊκούς κύκλους, σε απόλυτη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, έχει ως στόχο τη νομοθετική κατοχύρωση της δια βίου λιτότητας. Έτσι επιτάσσουν τα συμφέροντα των αγορών, αυτό υπηρετεί η κυβέρνηση που καθημερινά επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό της ως της πιο δεξιάς κυβέρνησης των τελευταίων δεκαετιών».
Απέναντι σε αυτή τη βαθιά ταξική πολιτική η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, «αγωνίζεται για τη συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μέρους του, το δραστικό περιορισμό της ασυδοσίας των αγορών και την ταυτόχρονη υιοθέτηση μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής που θα προστατεύει την εργασία, θα προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και θα σέβεται το περιβάλλον».