Τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας χρειάζονται αναπτυξιακό αντίβαρο προκειμένου να μην πάμε σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, επεσήμανε, μιλώντας στο ρ/σ Real Fm, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Παναγιώτης Ρήγας.
Τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας χρειάζονται αναπτυξιακό αντίβαρο προκειμένου να μην πάμε σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, επεσήμανε, μιλώντας στο ρ/σ Real Fm, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Παναγιώτης Ρήγας.
Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να διοχετευθεί στοχευμένα χρήμα στην αγορά, αλλιώς, όπως ανέφερε, το χρήμα «θα πάει σε βαρέλι χωρίς πάτο, όπως συνηθίζαμε μέχρι τώρα στην οικονομία μας».
Επιπλέον, ο κ. Ρήγας είπε ότι ο νέος επενδυτικός νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή και θα αρχίσει να υλοποιείται από το τέλος Μαρτίου, προβλέπει στοχευμένες παρεμβάσεις, σε τομείς της οικονομίας, με έμφαση στις επιχειρήσεις εκείνες που μεταξύ άλλων θα είναι βιώσιμες, εξωστρεφείς και καινοτόμες και κυρίως ενισχύουν την ελληνική περιφέρεια και τους νέους ανθρώπους να επιχειρήσουν.
Σε επίπεδο αριθμών, ο νέος επενδυτικός νόμος θα «δώσει» 4 δισ. ευρώ. Το ένα θα αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και τα υπόλοιπα τρία δισ. τις φορολογικές απαλλαγές.
Τα επενδυτικά σχέδια, όπως είπε, θα προκηρύσσονται δύο φορές το χρόνο και όλες οι αιτήσεις που θα κατατίθενται, θα εξετάζονται εντός των έξι μηνών. Παράλληλα, υπάρχει και το ταμείο Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο έρχεται να θέσει στη διάθεση της πραγματικής οικονομίας, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που στην ουσία είναι η μόχλευση δημοσίου χρήματος και τραπεζικών πιστώσεων.
Ο κ. Ρήγας χαρακτήρισε «προβληματικό» το να μπαίνουμε στη λογική ότι θα φτιάξουμε ένα τέτοιο επενδυτικό περιβάλλον, ώστε να ανταγωνιστούμε την ΠΓΔΜ ή τη Βουλγαρία, σημειώνοντας ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας πρέπει να είναι διαφορετικά.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε επενδύσεις από το εξωτερικό, αν δεν αρθούν όλες οι δυσκολίες και τα αντικίνητρα για να επενδύσει κάποιος», σημείωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι προωθείται μία σειρά δράσεων, από την καταπολέμηση των γραφειοκρατικών εμποδίων έως και τα χωροταξικά της χώρας, προκειμένου να καμφθούν όλες οι ανασφάλειες των επενδυτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ