Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Νέες τροποποιήσεις ανακοίνωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε την Τρίτη το βράδυ επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, ενώ σήμερα επί των άρθρων, η ΝΔ υπερψήφισε μόνο το 4ο (κανονισμό λειτουργίας του ΕΤΕΑΝ) και ο ΛΑΟΣ μόνο το πρώτο (σύσταση του ταμείου).
Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης προχώρησε σε νέες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, με τις οποίες αποκλείονται οι μεγάλες επιχειρήσεις από την παροχή εγγυήσεων και αντεγγυήσεων, ενώ ορίζεται ρητά πως οι θέσεις ευθύνης του νέου ταμείου θα στελεχωθούν από εκείνα τα στελέχη του ΤΕΜΠΜΕ που θα ανταποκριθούν στην σχετική πρόσκληση, έχοντας τα απαιτούμενα ειδικά, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου έγινε υπό την σκιά των διαξιφισμών για την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας για το πανεπιστημιακό άσυλο, η οποία, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, καθώς δεν είχε συνάφεια με το συζητούμενο νομοσχέδιο.
Στην ομιλία του, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης σημείωσε πως η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για το ΕΤΕΑΝ, τον επενδυτικό νόμο και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, σηματοδοτεί μια «επανεκκίνηση της οικονομίας» με βάση τις επενδύσεις:
«Ο επενδυτικός νόμος μαζί με το ΕΤΕΑΝ, ουσιαστικά είναι δύο εργαλεία: Το ένα είναι αναπτυξιακό, το άλλο είναι χρηματοδοτικό. Έτσι θα μπορέσουμε πραγματικά να επανεκκινήσουμε την οικονομία μέσα από τις επενδύσεις».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε πως οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα έχουν υπογραφεί μέχρι τον Μάρτιο προκειμένου να προκηρυχθούν τα επενδυτικά σχέδια, να χρηματοδοτηθούν από το ΕΤΕΑΝ με κεφάλαια επενδυτικά και κίνησης, «έτσι ώστε αυτό που ονομάζουμε επανεκκίνηση της οικονομίας να γίνει πράξη και να μην κολλήσει πάλι είτε στη γραφειοκρατία είτε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες».
Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του εισηγητή της Κωνσταντίνου Μουσουρούλη, χαρακτήρισε «πρόχειρο και πειραματικό» τον τρόπο ίδρυσης του ταμείου, κρίνοντας πως δίνεται «εν λευκώ εξουσιοδότηση στον πρόεδρό του, να οργανώσει, να διαχειριστεί και να επενδύσει όλη αυτή την χρηματοδότηση» και υποστηρίζοντας πως δεν θα έπρεπε να καταργηθεί αμέσως το ΤΕΜΠΜΕ.
Από την πλευρά της η κ. Σοφία Καλαντίδου από το ΚΚΕ επισήμανε πως το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ στις σημερινές συνθήκες, και τόνισε πως οι μικροί επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι, μπορούν να βρουν δικαίωμα στη δουλειά και την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών τους, μονάχα στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο κ. Αλέκος Χρυσανθακόπουλος δήλωσε πως το κόμμα του καταψηφίζει επί των άρθρων, πλην του πρώτου, θεωρώντας το νομοσχέδιο «αναποτελεσματικό, ευχετικό και αδύναμο να παρέμβει και να διορθώσει τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας και να συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς».
Τέλος, η κ. Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς «τα εθνικά και κοινοτικά κονδύλια αξιολογούνται με βάση τα κριτήρια των τραπεζών, αφού τον πρώτο λόγο στην συνεπένδυση τον έχουν οι τράπεζες».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ