Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε στη Νέα Υόρκη το αργό πετρέλαιο καθώς οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο έγιναν βίαιες αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι προμήθειες του καυσίμου ενδέχεται να επηρεαστούν, ενώ εκτιμάται ότι οι ταραχές ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.
Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε στη Νέα Υόρκη το αργό πετρέλαιο καθώς οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο έγιναν βίαιες αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι προμήθειες του καυσίμου ενδέχεται να επηρεαστούν, ενώ εκτιμάται ότι οι ταραχές ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν χθες μεταξύ αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και υποστηρικτών του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάϊρο. Η Ιορδανία ανακοίνωσε αλλαγή της κυβέρνησης την 1η Φεβρουαρίου μετά από τις διαδηλώσεις την εβδομάδα που πέρασε. Περίπου το 2,5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου διέρχεται από την Αίγυπτο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και του αγωγού Σουέζ-Μεσόγειος, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Το αργό για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο έως 41 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας τα 91,27 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) και στη 1:08 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ διαπραγματεύθηκε στα 91,22 δολ. το βαρέλι. Χθες το καύσιμο σημείωσε άνοδο 9 σεντς κλείνοντας στα 90,86 δολ. το βαρέλι. Φέτος τα συμβόλαια του καυσίμου έχουν σημειώσει άνοδο 18% σε σύγκριση με πέρυσι.
Το μπρεντ για παράδοση Μαρτίου σημείωσε άνοδο 21 σεντς, ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στα 102,55 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τις πέντε τελευταίες ημέρες το μπρεντ σημείωσε άνοδο 5%, κλείνοντας χθες στα 102,34 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2008.
Την εβδομάδα που έληξε στις 28 Ιανουαρίου τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,59 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 343,2 εκατ., ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ.
Οι προμήθειες βενζίνης αυξήθηκαν 6,15 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 236,2 εκατ., τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1993, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση των προμηθειών βενζίνης από τον Ιανουάριο του 2009.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ είπε την 1η Φεβρουαρίου ότι δεν θα αποχωρήσει μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά του ο αιγυπτιακός στρατός ζήτησε από τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μέσω μηνύματος που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το μήνυμα μεταδόθηκε μερικές ώρες μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι η μετάβαση στη δημοκρατία πρέπει «να ξεκινήσει τώρα».
Η ανακοίνωση της Ιορδανίας και οι αιγυπτιακές διαδηλώσεις ακολούθησαν την εξέγερση στην Τυνησία, η οποία ανάγκασε στις 14 Ιανουαρίου τον πρόεδρο της χώρας, Ζιν Ελ Αμπεντίν Μπεν Αλι σε εξορία. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέϊτ, τρεις από τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, βρίσκονται επίσης στην Αραβική Χερσόνησο και δεν αντιμετωπίζουν ταραχές.