Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες η πρόταση που εξετάζει το υπουργείο Ενέργειας για την επέκταση αγωγού, ο οποίος θα συνδέει τα κοιτάσματα πετρελαιοφόρου άμμου του Καναδά με τα διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού.
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες η πρόταση που εξετάζει το υπουργείο Ενέργειας για την επέκταση αγωγού, ο οποίος θα συνδέει τα κοιτάσματα πετρελαιοφόρου άμμου του Καναδά με τα διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού.
Οι υπέρμαχοι της πρότασης υποστηρίζουν πως ο αγωγός θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή απεξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, μέσα σε 10 με 20 χρόνια. Ενστάσεις ωστόσο υπάρχουν ακόμη και στους κόλπους της κυβέρνησης Ομπάμα, οργανώσεις εκφράζουν ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας προειδοποιεί ότι η εκμετάλλευση μιας τέτοιας πηγής «μαύρου χρυσού» θα λειτουργούσε ανασταλτικά στις προσπάθειες για την ανάπτυξη ηλεκτροκίνητων και, γενικότερα, πιο καθαρών οχημάτων.
Την Παρασκευή, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ που επισκέπτεται το Λευκό Οίκο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλείται να λάβει αποφάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, «ζυγίζοντας» κατά πόσο η επέκταση του αγωγού - ενός έργου με προϋπολογισμό 7 δισ. δολάρια- θα ενίσχυε την ενεργειακή ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εάν εγκριθούν τα σχέδια για την κατασκευή του, ο αγωγός Keystone XL θα διοχετεύει καθημερινά στις ΗΠΑ 900.000 βαρέλια, διπλασιάζοντας την κατανάλωση πετρελαίου από την καναδική πετρελαιοφόρο άμμο και οδηγώντας σε αύξηση των εκπομπών ισοδύναμη με την επιβάρυνση των αμερικανικών δρόμων κατά 6 εκατομμύρια αυτοκίνητα.
Ο αγωγός περνά από... το Wikileaks
Εν τω μεταξύ, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που δημοσιεύεται στο Wikileaks, Αμερικανός διπλωμάτης προειδοποιούσε ήδη από το 2009 το Λευκό Οίκο να μην προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία με τον Καναδά, λόγω των δυνητικά τεράστιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός τέτοιου πρότζεκτ. Να σημειωθεί ότι κατά την παραγωγή πετρελαίου από ασφαλτούχο άμμο εκπέμπεται τριπλάσια ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με την παραγωγή συμβατικού πετρελαίου.
Το έγγραφο αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ -συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον- ότι ο Καναδάς «επιδεικνύει μεγάλη ευαισθησία στο θέμα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του πετρελαίου από την πετρελαιοφόρο άμμο».
«Δυσκολεύομαι να κατανοήσω γιατί οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Ουάσινγκτον αρνούνται ένα πρόβλημα που αναγνωρίζουν ακόμη και ειδικοί», λέει ο Αλεξ Μουρ των Φίλων της Γης. «Η παραγωγή πετρελαίου από πετρελαιοφόρο άμμο έχει απαράδεκτο τίμημα για το περιβάλλον και για τη δημόσια υγεία. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να την υποστηρίζει».