Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τα αμφιλεγόμενα συμβόλαια ανταλλαγής χρέους (swaps) που σύναψε η Ελλάδα την περίοδο 2000-2001, ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Βάλτερ Ραντερμάχερ.
Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τα αμφιλεγόμενα συμβόλαια ανταλλαγής χρέους (swaps) που σύναψε η Ελλάδα την περίοδο 2000-2001, ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat).
«Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει με τα ελληνικά swaps, η υπόθεση έχει λυθεί», υπογραμμίζει ο Βάλτερ Ραντερμάχερ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε πέρυσι από την Ελλάδα εξηγήσεις σε σχέση με τα swaps που είχε συνάψει με αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες. Οι εν λόγω πράξεις επικρίθηκαν έντονα, με το σκεπτικό ότι επέτρεψαν στην Ελλάδα να αποκρύψει το ύψος του δημοσίου χρέους της για να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2001.
Δημοσίευμα των New York Times επικέντρωνε την κριτική του σε συμφωνία swap το 2001, που περιλάμβανε την πώληση μελλοντικών εσόδων από λαχεία και τέλη χρήσης αεροδρομίων σε ανταλλαγή με μετρητά.
Ο επικεφαλής της Eurostat τονίζει ότι, μετά την καλή συνεργασία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και των αρμόδιων υπουργείων, τα όποια ανοικτά θέματα σχετικά με τα swaps έχουν καλυφθεί.
Ο Ραντερμάχερ διευκρινίζει ότι το 2008 η Eurostat είχε ζητήσει από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να δηλώσουν αυτού του είδους τις συναλλαγές και ότι ενώ οι άλλες χώρες είχαν συμμορφωθεί, δεν συνέβη το ίδιο με την Ελλάδα.
«Δεν ισχύει αυτό που λέγεται ότι είμαστε πιο αυστηροί με την Ελλάδα, είναι παρεξήγηση ότι είμαστε πιο καθολικοί από τον Πάπα ή πιο ορθόδοξοι από τον Πατριάρχη», αναφέρει. «Απλά, οι κανόνες ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη.»
Πηγή: Reuters