Στο δρόμο του συντονισμού των οικονομικών τους πολιτικών βαδίζουν οι χώρες της Ευρωζώνης. «Σύγκλιση, συνεργασία και στενότερο οικονομικό συντονισμό» ζητούν Βερολίνο και Παρίσι. Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ εντός του Μαρτίου.
Στο δρόμο του συντονισμού των οικονομικών τους πολιτικών με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας βαδίζουν οι χώρες της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με σχέδιο κοινής δήλωσης των ηγετών της Eυρωζώνης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι «17» φαίνεται να καταλήγουν σε καταρχήν συναίνεση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Επισημαίνουν ακόμη ότι στη συνολική στρατηγική που προωθούν για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, περιλαμβάνεται το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τα τεστ αντοχής των τραπεζών και η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Στην κατεύθυνση μάλιστα της κατάρτισης ενός συνολικού πακέτου αποφάσεων οι 17 ηγέτες φέρεται να καθορίζουν τα εξής βήματα:
-Την εφαρμογή μέτρων που έχουν στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης.
- Την παρουσίαση από το Συμβούλιο Eurogroup συγκεκριμένων προτάσεων για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται η αναγκαία ευελιξία κατά και θα παρέχεται η κατάλληλη στήριξη.
- Την ολοκλήρωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
-Τη συνέχιση της εφαρμογής των υπαρχόντων προγραμμάτων σε Ελλάδα και Ιρλανδία.
Την ίδια ώρα, με δηλώσεις τους από τις Βρυξέλλες όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησαν «σύγκλιση, συνεργασία και στενότερο οικονομικό συντονισμό».
Δεσμεύθηκαν επίσης να παρουσιάσουν λεπτομερώς το σχέδιο για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας σε μια έκτακτη συνάντηση, πιθανώς στις 4 Μαρτίου, ώστε οι ηγέτες της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν πρώτα μεταξύ τους και στη συνέχεια να το παρουσιάσουν και στις χώρες εκτός Ευρωζώνης.
«Θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που θα διέπει όλες τις χώρες του ευρώ», δήλωσε η κ. Μέρκελ, διευκρινίζοντας ότι σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν και χώρες εκτός ευρωζώνης, αν το επιθυμούν, και πως οι βασικές πτυχές του Συμφώνου θα πρέπει να συμφωνηθούν «πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου». «Δεν πρόκειται για λόγια, αλλά για δράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος.
Ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε από την πλευρά του την ανάγκη για «μεγαλύτερο συντονισμό οικονομικής πολιτικής και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» για τις οικονομίες της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ, εντός του Μαρτίου. «Η Ευρώπη οδεύει προς τη σύγκλιση, δίνοντας έμφαση στην ανταγωνιστικότητα», ανέφερε.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Γαλλία και η Γερμανία προχωράνε «χέρι χέρι» για να στηρίξουν το ευρώ, το οποίο θεωρούν ως το «μείζον στοιχείο της ευρωπαϊκής οικοδόμησης». «Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ, να συγκλίνουμε τις οικονομικές πολιτικές. Είμαστε σύμφωνοι για ένα διαρθρωτικό σχέδιο που θα δώσει απάντηση στις αδυναμίες της Ευρώπης», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.
Επίσης έκανε λόγο για «έκτακτα μέτρα» τα οποία έλαβε η Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει «έκτακτες καταστάσεις». Τα μέτρα αυτά, τόνισε, αποδείχτηκαν αποτελεσματικά τόσο για την Ελλάδα όσο για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Από το βήμα της 47ης Διάσκεψης του Μονάχου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα διατηρήσει τη σταθερότητά της. «Η Ευρώπη θα τα καταφέρει» τόνισε, αντικρούοντας την απαισιοδοξία του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ της Διάσκεψης.
Προειδοποίηση Σόρος
Ο κ. Σόρος προειδοποίησε ότι «η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί» και απηύθυνε επιτακτική έκκληση στην ΕΕ να διορθώσει «λάθη» στους υπό διαμόρφωση μηχανισμούς για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων στην Ευρωζώνη.
Προέβλεψε συγκεκριμένα ότι τα σημερινά δεδομένα οδηγούν στην «Ευρώπη των δύο ταχυτήτων: την Ευρώπη των πλεονασματικών χωρών που θα προχωρά και την Ευρώπη των ελλειμματικών χωρών που θα καταρρεύσουν υπό το βάρος των χρεών τους». Εκτίμησε δε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. «Ο χρόνος πιέζει την ΕΕ για να ανοίξει επειγόντως το θέμα της διαμόρφωσης της μελλοντικής αρχιτεκτονικής» πρόσθεσε.
Προβληματικό κατά τον κ. Σόρος είναι ότι «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη μείωση των σημερινών χρεών», παρά το γεγονός ότι στο μόνιμο μηχανισμό κρίσεων από το 2013 συμπεριλαμβάνονται και οι ιδιώτες επενδυτές στο κόστος ενδεχόμενης πτώχευσης. Για το λόγο αυτό ο μεγαλοεπενδυτής προέβλεψε ότι «θα υπάρξουν και άλλες αντιδράσεις των αγορών που θα δοκιμάσουν τις αντιστάσεις στην αναδιάρθρωση χρεών».
Παράλληλα ο κ. Σόρος θεωρεί επιβεβλημένη την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου ώστε να είναι σε θέση όχι μόνον να χορηγεί πιστώσεις, αλλά να διευρυνθούν τα ίδια κεφάλαια που έχει στη διάθεσή του και για την αγορά ομολόγων σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους χώρας-μέλους της Ευρωζώνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ