Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2011 19:52

Πιέσεις της τρόικας για επιχειρησιακές και ευελιξία στην αγορά εργασίας

Νέες πιέσεις για άρση εμποδίων στην προώθηση των επιχειρησιακών συμβάσεων καθώς και για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας άσκησε η τρόικα, κατά την επίσκεψη κλιμακίου της στο υπουργείο Εργασίας.

Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) στη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα έθεσαν τα θέματα των ρυθμίσεων που αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Στελέχη του υπουργείου τόνιζαν πάντως ότι υπάρχει «κόκκινη γραμμή» και αυτή είναι οι ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονται από το ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο, άποψη που φαίνεται πως αποδέχονται και οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων επιβεβαιώθηκε και από τις δυο πλευρές η βούληση να προχωρήσει η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ωστόσο εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ταχύτητα της εφαρμογής και ζήτησαν να ενημερωθούν για το ρόλο των γνωμοδοτήσεων από τα θεσμοθετημένα όργανα, όπως του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Υπενθυμίζεται πως βάσει του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τα δύο μέρη (εργοδότης-εργαζόμενοι) υποβάλλουν από κοινού αιτιολογική έκθεση των λόγων που δικαιολογούν την πρόθεσή τους για κατάρτιση ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας προς το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ), το οποίο και γνωμοδοτεί για τη σκοπιμότητα της κατάρτισής της, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι ημερών μετά την πάροδο της οποίας τεκμαίρεται η χορήγησή της. Με την ίδια διαδικασία συμφωνείται και η τυχόν παράτασή της.

Επιφυλάξεις εξέφρασε η τρόικα και για τα εμπόδια που ενδέχεται να θέτουν οι προβλέψεις του νόμου για την εκπροσώπηση των εργαζομένων στην κατάρτιση των επιχειρησιακών συμβάσεων, εφόσον πολλές επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζομένους και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αναγνώριση από τα δικαστήρια εργατικών σωματείων που θέλουν να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις.

Στελέχη του Υπουργείου σημειώνουν πάντως ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στην κατοχύρωση της συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων.

Στη συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συζητήθηκε επίσης και το θέμα του δικαιώματος του υπουργού για την επέκταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων, και οι ελεγκτές ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία της υπουργού να ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους προτάσεις για την αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και την δημιουργία αντικειμενικών κριτηρίων για την εφαρμογή της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επεκτείνονται κλαδικές συμβάσεις που προβλέπουν αυξήσεις πολύ πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ ρόλο στις γνωματεύσεις πρόκειται να διαδραματίσει και το ΣΕΠΕ.

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, στελέχη του υπουργείου Εργασίας θεωρούν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ότι η τρόικα δέχθηκε με βάση τις αναλογιστικές μελέτες της κύριας σύνταξης, (για τα τρία μεγάλα Ταμεία) τη βιωσιμότητα του συστήματος και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στις κύριες συντάξεις. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν πάντως να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία, ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΤΕΑΔΥ, και Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, που θα πρέπει να κατατεθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και ανάλογα με τα αποτελέσματα, να δρομολογηθούν από τις αρχές του 2012, οι διαδικασίες της ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων.

Τα στελέχη της τρόικας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της ενοποίησης των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων η οποία ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και την πορεία της συγκρότησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας, και τάχθηκαν υπέρ των μεταρρυθμίσεων χωρίς καθυστερήσεις.

Ενημερώθηκαν επίσης για το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του διαγωνισμού για την υποστήριξη της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ζήτησαν την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάπτυξη του σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στους υπόλοιπους παρόχους ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών.

Συνάντηση με τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν και με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της επικύρωσης του αναθεωρημένου μνημονίου και της έγκρισης της τέταρτης δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ, του δανείου.

Επί τάπητος τέθηκε η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς και η εξειδίκευση των μέτρων, ύψους 12,77 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ), για την τριετία 2012- 2014.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις προσεχείς εβδομάδες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και, βάσει του μνημονίου, να έχουν αποτελέσει νόμο του κράτους έως το τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα περιγράψει ποσοτικά τα συγκεκριμένα μέτρα, κατανέμοντάς τα σε πεδία και σε έτη και θα τα εξειδικεύσει αργότερα. Από το συνολικό ποσό, το 1/3 αναμένεται να προέλθει από την αύξηση των εσόδων και το υπόλοιπο από τη μείωση των δαπανών. Στόχος είναι να υπάρξει απόδοση 2,6 δισ. ευρώ το 2012 και από περίπου 5 δισ. ευρώ το 2013 και το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ