Όταν η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωνε γενναίες επιδοτήσεις για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, μάλλον δεν περίμενε ότι το πρόγραμμα θα είχε τέτοια απήχηση.
Όταν η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωνε γενναίες επιδοτήσεις για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, μάλλον δεν περίμενε ότι το πρόγραμμα θα είχε τέτοια απήχηση. Ο αριθμός των αιτήσεων όχι μόνο ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αλλά τώρα φαίνεται πως... απειλεί το μέλλον του ίδιου του προγράμματος, καθώς όλο και περισσότεροι το βλέπουν ως ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα από τη διοχέτευση ανεκμετάλλευτης ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Σύμφωνα με τον Guardian, η κυβέρνηση Κάμερον ήδη επαναξιολογεί το πρόγραμμα επιδοτήσεων και αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα.
Η αρχική ιδέα πίσω από τις επιδοτήσεις ήταν οι ιδιοκτήτες σπιτιών να έχουν ένα κίνητρο για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες των ιδίων και των κοινοτήτων τους. Κανείς ωστόσο δεν είχε προβλέψει ότι την ευκαιρία θα έσπευδαν να εκμεταλλευτούν σε τόσο μεγάλο βαθμό επιχειρήσεις, ακόμη και δεκάδες δημοτικές αρχές.
Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι όσο περισσότερα κονδύλια απορροφούν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, τόσο λιγότερα αναλογούν στα νοικοκυριά. «Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα φωτοβολταϊκά πάρκα αυτά καθαυτά», λέει ο Κρεγκ Τζάκσον από τη Στεγαστική Ένωση του Νοτίου Γιόρκσαϊρ. «Θα πρέπει όμως να αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε σχέση με τα κοινοτικά προγράμματα, τα οποία βασίζονται στις επιδοτήσεις, καθώς εάν δεν γίνει αυτή η διάκριση, οι κοινότητες θα βγουν χαμένες».
ΗΠΑ: Kυβερνητικό πρόγραμμα για μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών
Την ίδια ώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 27 εκατομμύρια δολάρια σε πρόγραμμα με στόχο τη μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών συστημάτων κατά 75% έως το 2020, στο 1 δολάριο ανά βατ ή 5-6 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Κατά τον υπουργό Στίβεν Τσου, «αυτό θα καταστήσει το κόστος της ηλιακής ενέργειας ανταγωνιστικό έναντι άλλων μορφών ενέργειας, χωρίς να είναι απαραίτητο να επιδοτείται με οποιονδήποτε τρόπο».
Να σημειωθεί ότι το 1995, στις αμερικανικές εταιρίες αναλογούσε μερίδιο 43% στην παγκόσμια αγορά ηλιακής ενέργειας. Το ποσοστό αυτό έχει πέσει σήμερα στο 6%, προς όφελος γερμανικών και κινεζικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας, το υπουργείο Ενέργειας θα συνεργαστεί με πανεπιστήμια, εργαστήρια και επιχειρήσεις με στόχο έως τα τέλη της δεκαετίας οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν και πάλι ηγετικό ρόλο στον κλάδο.